ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 11 noiembrie, a 25-a după Rusalii, a fost cea a Samarineanului Milostiv. Cu aces prilej, PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a spus că evanghelia duminicală nu se oprește doar la descrierea gestului de milostenie făcut de samarinean, ci ea conține un „îndemn clar spre fapta cea bună: mergi și fă și tu asemenea”, informează agenția Basilica.

„Pilda samarineanului milostiv a inspirat lucrarea filantropică a Bisericii de-a lungul veacurilor”, a spus Patriarhul,  care a evidențiat că din această pildă „Biserica a învățat să construiască spitale, să înființeze farmacii” și alte instituții în folosul aproapelui.

„Atât în Răsărit cât și în Apus o mulțime de spitale se numeau bunul samarinean aducându-ne aminte că Mântuitorul Iisus Hristos ne-a spus Mergi și fă și tu asemenea, ajută pe cei care au nevoie de ajutor”, a spus PF Daniel la Mănăstirea Jercălăi.

Patriarhul a reamintit că samarineanul milostiv „este pentru noi un model, un exemplu cum trebuie să ne comportăm față de semenii nostri” și a explicat cine este aproapele nostru.

„Aproapele nostru nu este totdeauna o rudă, ci un om bun, indiferent de neam, stare socială, pregătire intelectuală, un omul cu suflet bun, care e milostiv, săritor, care are milă de cel suferind”, a explicat PF Daniel.

Cu această ocazie, Patriarhul a deplâns situația în care se află multe familii din țara noastră.

„Mulți părinți nu mai sunt aproapele pentru copiii lor pentru că i-au abandonat, mulți copii nu mai sunt aproapele pentru părinții lor pentru că i-au uitat, au plecat la muncă în străinătate, au mai ținut legătura o vreme, iar după o perioadă mai îndelungată au uitat cu totul de ei” a spus Preafericirea Sa.

Totodată, Patriarhul României a semnalat că Hristos Domnul vrea să „arate prin această pildă că orice om milostiv, bun poate fi aproapele nostru și că fiecare dintre noi putem fi aproapele unui om singur, neajutorat, dacă îl ajutăm nu doar prin cuvinte, ci și cu fapta”.

În cuvântul său, PF Daniel a explicat că samarineanul milostiv este chiar Iisus Hristos.

„Evanghelia aceasta ne vorbește despre mântuirea oamenilor prin Iisus Hristos pentru că, de fapt, samarineanul milostiv este însuși Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus Părintele Patriarh care a explicat apoi că omul căzut între tâlhari reprezintă întreaga umanitate decăzută.

„Această umanitate a decăzut de-a lungul veacurilor, s-a înstrăinat de Dumnezeu și s-a îmbolnăvit”, a spus Preafericiea Sa.
 
Predica integrală a Patriarhului este aici.