ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prin Răstignirea, Moartea și Învierea Domnului Iisus Hristos, se descoperă în același timp taina iubirii smerite și preaslăvite a Preasfintei Treimi față de om, afirmă patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în Pastorala de Sfintele Paști.

„Prin Răstignirea, Moartea și Învierea Domnului Iisus Hristos, se descoperă în același timp taina iubirii smerite și preaslăvite a Preasfintei Treimi față de om, dar și chemarea sau vocația omului de a participa la viața, bucuria și slava veșnică a Preasfintei Treimi. În această privință, Sfântul Apostol Pavel spune că, prin Învierea lui Hristos, Dumnezeu „ne-a sculat (înviat) și împreună ne-a așezat întru ceruri, în Hristos Iisus" (Efeseni 2, 6), și "prin El (Hristos) avem și unii și alții apropierea către Tatăl, într-un Duh" (Efeseni 2, 18). Prin urmare, Domnul Iisus Hristos dăruiește Bisericii Sale iubirea, sfințenia și slava Preasfintei Treimi care strălucesc în El prin jertfa Crucii, prin Învierea și Înălțarea Sa la cer”, spune patriarhul.

El subliniază că „în lumina Sfintelor Paști în care se arată slava iubirii Preasfintei Treimi pentru umanitate, Biserica este chemată să-L mărturisească totdeauna pe Hristos Cel răstignit, înviat și preaslăvit, adică să binevestească biruința sfințeniei asupra păcatului, biruința iubirii asupra urii, biruința păcii asupra violenței, biruința dreptății asupra nedreptății, biruința luminii asupra întunericului, pentru ca lumea să caute și să primească dreptatea, pacea și bucuria Duhului Sfânt'" din Împărăția Preasfintei Treimi (cf. Romani 14, 17)”.

Patriarhul arată că „duhul lui Hristos Cel răstignit și înviat ne îndreaptă și ne deschide spre Dumnezeu Tatăl prin rugăciune (cf. Romani 8, 15-16; Galateni 4, 6) și spre aproapele nostru prin fapte bune”.

„Iubirea milostivă și jertfelnică a lui Hristos Cel răstignit și înviat ne ajută să vedem lumea sau creația materială nu ca pe o pradă însușită cu lăcomie pătimașă, ci ca pe un dar al iubirii milostive a lui Dumnezeu-Creatorul pentru toți oamenii, ca pe o Euharistie a comuniunii fraterne pe care trebuie să o cultivăm și să o folosim împreună cu generațiile prezente și viitoare. Lumina lui Iisus Hristos Cel răstignit și înviat - icoană a Dumnezeului Celui nevăzut (cf. Coloseni 1, 15) - ne ajută să vedem pe chipul fiecărei ființe umane, în fiecare familie binecuvântată și în fiecare lucrare de ajutorare frățească o icoană a comuniunii de iubire a Preasfintei Treimi și o lumină a Învierii lui Hristos, Cel ce a biruit păcatul, iadul și moartea, dăruind lumii viață sfântă și bucurie veșnică”, mai arată patriarhul.

El amintește că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2018 să fie Anul omagial al unității de credință și de neam, precum și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri în Patriarhia Română, „un prilej binecuvântat de a lucra mai intens pentru cultivarea unității de credință apostolică, primită de la Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, care este și ocrotitorul Catedralei Mântuirii Neamului”. Pentru a marca într-un mod deosebit și solemn Marea Unire, Patriarhia Română va organiza în perioada 25 - 30 noiembrie mai multe manifestări duhovnicești, liturgice și culturale.

Este vorba de aducerea din Grecia de către mitropolitul de Patra, Hrisostom, a cinstitei mâini a Sfântului Apostol Andrei, care va fi expusă spre închinare în Catedrala Mântuirii Neamului, participarea, în data de 25 noiembrie, a patriarhului ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, la sfințirea împreună cu ierarhii români a Catedralei Naționale, ca și prezența, în data de 30 noiembrie, a patriarhului Ierusalimului, Teofil al III-lea, la hramul Catedralei Mântuirii Neamului, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

În preajma Sărbătorii Pascale, patriarhul Daniel îndeamnă la aducerea, „prin cuvânt și faptă bună”, a „bucuriei și luminii în sufletele celor orfani, bolnavi, bătrâni, săraci, îndoliați și singuri, ca să simtă că iubirea jertfelnică a lui Hristos Cel răstignit și înviat pentru mântuirea lumii este izvor de lumină, de pace și de bucurie", dar și la rugăciune, în comuniune frățească, „pentru sănătatea și mântuirea românilor care se află printre străini”.

Cu prilejul Sărbătorii Învierii Domnului, patriarhul urează tuturor pace și bucurie, sănătate și mântuire, adresând salutul pascal „Hristos a înviat!”.