ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, s-a întâlnit duminică cu Chiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, prilej cu care a subliniat că „Biserica lui Hristos nu poate fi distrusă, chiar dacă este răstignită, deoarece ea poartă în sine taina sau puterea harică a Învierii".

Întâlnirea a avut loc în Sala Tronului de la Reședința „Danilovski" și a fost prilejuită de vizita la Moscova a unei delegații a Bisericii Ortodoxe Române cu ocazia festivităților dedicate împlinirii a 100 de ani de la restabilirea instituției patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române, într-un comunicat al BOR.

„Preafericitul Părinte Daniel a mulțumit Patriarhului Rusiei pentru întâlnire, frățietate și ospitalitate exprimând importanța participării la acest eveniment în care au fost rememorate suferințele îndurate de Biserica Ortodoxă Rusă și de alte Biserici Ortodoxe în timpul persecuției comuniste. Totodată, a subliniat Preafericirea Sa, se poate observa cum aceste Biserici au trecut de la răstignire la înviere, mai ales în Rusia de la o Biserică prigonită la o Biserică vie, înfloritoare. În concluzie, Biserica lui Hristos nu poate fi distrusă, chiar dacă este răstignită, deoarece ea poartă în sine taina sau puterea harică a Învierii", precizează sursa citată.

Patriarhul Daniel a adus în discuție și problema contemporană a secularizării, „care propune organizarea vieții individuale și sociale ca și cum Dumnezeu nu ar exista". „De asemenea, o problemă la fel de importantă legată de secularizare este și criza spirituală a familiei contemporane", menționează comunicatul.

„Preafericitul Părinte Daniel a exprimat dorința de a da curs invitației Patriarhiei Ruse de a trimite tineri să studieze în Academiile Teologice rusești și de a continua colaborarea academică dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și Academiile teologice din Moscova, Sankt Petersburg și Kiev. Părintele Patriarh Daniel a subliniat faptul că invitația de a trimite tineri la studii teologice este reciprocă și foarte importantă pentru cunoașterea vieții și activității celor două Biserici", informează BOR.

Potrivit sursei citate, la rândul său, Patriarhul Chiril și-a exprimat bucuria de a-l primi pe Patriarhul Daniel în Mănăstirea Danilovski, cel mai vechi locaș monastic din Moscova, mulțumind pentru participarea la evenimentul centenarului și pentru posibilitatea oferită de a discuta probleme actuale pentru ambele Biserici.

„Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a amintit situația bisericească dificilă din Ucraina și a subliniat unitatea episcopatului Bisericii Ortodoxe canonice din această țară, în pofida multor presiuni" și „a constatat că participarea Preafericitului Părinte Daniel la acest eveniment al centenarului restabilirii patriarhatului Rusiei arată faptul că cele două Biserici sunt împreună și în vreme de suferință și de bucurie", se mai arată în comunicat.