ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a primit o scrisoare irenică din partea Patriarhului Ecumenic.

În continuare vă prezentăm textul acestei scrisori irenice publicată pe basilica.ro:

”Nașterea Domnului 2015

Preafericite Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureștilor, Mitropolitul Munteniei și Dobrogei și Patriarhul Bisericii Autocefale a României, iubitul nostru frate și coliturghisitor în Hristos, Vă îmbrățișăm Preafericirea Voastră frățește în Domnul și Vă salutăm cu multă bucurie.

Ajungând la zilele sfinte de inexprimabilă bunăvoință ale Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, ne grăbim să Vă îmbrățișăm pe Preafericirea Voastră și întreaga Voastră Biserică cu dragoste și stimă, așa cum o facem în fiecare an, felicitându-Vă pentru că „Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său, născut din femeie, născut sub lege, ca pe cei de sub lege să-i răscumpere, ca să dobândim înfierea” (Galateni 4:4-5).

Întreaga creație se bucură la acest eveniment. Îngerii și păstorii, peștera și ieslea ne invită să-L slăvim pe Dumnezeu întru cele de sus, slăvindu-L pe Mântuitorul născut prunc. Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, puterea și înțelepciunea divină, se naște pentru noi ca prunc neînsemnat și lipsit de apărare pentru a dovedi concret că „nebunia lui Dumnezeu e mai înțeleaptă decât oamenii, și slăbiciunea lui Dumnezeu mai puternică decât oamenii” (1 Corinteni 1:25), dând astfel naștere „făptură nouă în Hristos” (cf. 2 Corinteni 5:17).

Această nouă perioadă a harului lui Dumnezeu implică o nouă înțelegere a lumii, un nou mod de a gândi și acționa cu dragoste atotcuprinzătoare: „Iubiți pe vrăjmașii voștri” (Matei 5:44 și Luca 6:27 și 35).

Astfel, copilul de curând născut trăiește ca Fiu al omului și Fiul lui Dumnezeu dobândește dreptul de a decide categoric: „Adevărat zic vouă: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor” (Matei 18:3), rugându-ne „schimbați-vă prin înnoirea minții” (cf. Romani 12:2) și „nu fiți copii la minte. Fiți copii când e vorba de răutate” (cf. 1 Corinteni 14:20).

Astfel, astăzi, după mai mult de două mii de ani, trăim evenimentul cu adevărat de neînțeles al întrupării divine într-o lume plină de aroganță, unde omenirea crede în propria sa putere și înțelepciune, provocând, asemenea lui Irod, acte îngrozitoare în întreaga lume. Fiind creștini, simțim un sens reînnoit al obligației noastre ca „niște prunci de curând născuți, să doriți laptele cel duhovnicesc și neprefăcut, ca prin el să creșteți spre mântuire” (cf. 1 Petru 2:2) și cu deplină încredere în dragostea, înțelepciunea și puterea lui Dumnezeu „să ne supunem unii altora și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu”.

În această perioadă de bucurie spirituală, ne rugăm cu tot sufletul și toată inima ca Pruncul Sfânt să Vă învrednicească, Preafericirea Voastră, să trăiți mulți ani pentru a participa la aceste sărbători fericite ale sfintei noastre credințe și a îndruma credincioșii încredințați Preafericirii Voastre pe căi sigure și mântuitoare, dăruindu-Vă sănătate, bucurie și pace, pline de binecuvântare și har, în noul an al slavei Sale.

Vă transmitem încă o dată îmbrățișarea noastră frățească în Hristos Cel nou născut și rămânem, cu dragoste frățească și profundă stimă,

Al Preafericirii Voastre iubit frate în Hristos,

† BARTOLOMEU al Constantinopolului”