ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, aflat la București, a spus la ședința solemnă a Sinodului BOR, că astăzi în societatea de consum se pierde noțiunea de legătură între libertate și responsabilitate, iar libertatea de a alege, promovată astăzi de doctrina liberală, nu-i poate aduce de la sine omului fericirea și bunăstarea, mai ales atunci când alegerea lui este definită exclusiv de factori materiali.
 
  • La eveniment au participat membrii Sfântului Sinod al Bisericii noastre împreună cu: PF Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, PF Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al întregii Albanii, PF Rastislav, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Ținuturile Cehiei și din Slovacia, alți ierarhi din Biserici Ortodoxe surori.

La ședința solemnă a Sinodului BOR, Patriarhul Kirill a vorbit despre „mărturisirea credinței ortodoxe în sistemul ateu și despre semnificațiile libertății noastre astăzi".

El a spus că îndepărtarea de adevărul dumnezeiesc a fost în toate timpurile cauza multor nenorociri, necazuri și încercări, iar acest lucru se referă atât la viața personală a omului, cât și la viața societăților și popoarelor.

„Cu poporul rus s-a făcut un experiment monstruos care a demonstrat întregii lumi că nu poți construi o societate fără Dumnezeu. Totuși, chiar și astăzi mulți încă nu au înțeles acest exemplu și nu se gândesc la fenomenul istoric al catastrofei rusești, precum și la proiectarea acestuia asupra contemporaneității", a afirmat patriarhul Moscovei, conform Basilica.ro.

El a mai spus că astăzi creștinismul se confruntă cu „invazia agresivă a secularizării militante în toate sferele vieții sociale", iar păcatul devine normă, pentru că în societatea de consum se pierde noțiunea de legătură între libertate și responsabilitate.

„Libertatea de a alege, promovată astăzi de doctrina liberală, nu-i poate aduce de la sine omului fericirea și bunăstarea, mai ales atunci când alegerea lui este definită exclusiv de factori materiali. Alegerea răului devalorizează libertatea omului, mai ales atunci când aceasta este folosită cu scopul de a distruge demnitatea persoanei.  Atunci când libertatea devine un idol, când aceasta este separată de noțiunea de responsabilitate, omenirea este în pericol de moarte", a spus patriarhul Kirill în ședința Sinodului.

„Trebuie să păstrăm cu sfințenie în memorie și să studiem atent experiența istorică a Sfintei Biserici din anii grei ai încercărilor. Să avem grijă și să învățăm turma binecredincioasă în vederea confruntării cu noile provocări ale contemporaneității și ale viitorului. Această lucrare creatoare în via Sfintei Biserici a lui Hristos nu este posibilă fără comuniunea frățească între noi toți și fără întărirea relațiilor dintre Bisericile noastre surori și popoarele pe care acestea le păstoresc", a adăugat Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii.

Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii a ajuns joi la București și a adus moaștele Sfântului Serafim de Sarov, care vor fi depuse la Biserica Rusă din Capitală. Patriarhul rus și-a încheiat vizita sâmbătă.