ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dificultățile cu care se confruntă tinerii în societatea contemporană și misiunea în rândul acestora reprezintă o preocupare constantă a Bisericii Ortodoxe Române. Mărturie stau numeroase programe eclesiale destinate lor precum: Hristos Împărtășit Copiilor, Alege Școala! sau ITO etc. 

Cu toate acestea, Patriarhul Daniel a atenționat într-un interviu acordat recent pentru Vestitorul Ortodoxiei: „este absolut necesară o lucrare pastoral-misionară a Bisericii mai intensă și mai vastă de ascultare a tinerilor”.

El a remarcat că lucrarea Bisericii trebuie să fie și „de îndrumare și susținere a lor, în special a tinerilor căsătoriți, a tinerilor care lucrează mult deși primesc bani puțini, a tinerilor șomeri, care nu au un loc de muncă, oferindu-le asistență pastorală și social-caritabilă, dar și ajutor pentru a se integra în societate și a contribui la dezvoltarea acesteia”, conform basilica.ro.

Preafericirea Sa a făcut referire și la ajutorul pe care Biserica trebuie să îl acorde tinerilor săraci „care sunt în situația de a abandona studiile”, dar nu i-a uitat nici pe cei care „sunt nevoiți să migreze în alte țări pentru aflarea unui loc de muncă și a unui trai mai bun”.

Pe lângă sprijinul material, Patriarhul României a semnalat că trebuie să „arătăm copiilor și tinerilor orfani mai multă dragoste fră­țească și părintească, mai ales celor abandonați de familia lor”.

„Să lucrăm împreună pentru intensificarea iubirii pă­rinților față de copii și a copiilor față de părinți, pentru cultivarea prieteniei, a iubirii curate și a respectului între tineri, având ca lumină pentru suflet dreapta credință și dreapta viețuire pe care le-am moștenit, ca români creștini, de la părinții și strămoșii noștri de-a lungul veacurilor”, a atenționat Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Reflectând asupra dificultăților cu care se confruntă tinerii, Părintele Patriarh Daniel a explicat că „înțelegerea mai profundă a vocației sale spirituale”, precum și „cunoașterea situației reale a tineretului creștin din zilele noastre se impun ca priorități ale lucrării misionare a Bisericii”.

Totodată, Patriarhul României a semnalat câteva dintre problemele des întâlnite în rândul tinerilor: „sărăcia materială, șomajul, nesiguranța vieții de mâine, lipsa de comunicare cu părinții, drogurile, depresia etc”.

„În fața acestor probleme”, a spus Preafericirea Sa, „Biserica este chemată să acorde o atenție deosebită tinerilor, apărând inocența, sinceritatea, curajul, dorința de înnoire și toate va­lorile acestei vârste binecuvântate de Dumnezeu, pentru cultivarea demnității umane și a unei vieți sănătoase, precum și pentru căutarea mântuirii sau a vieții veșnice”.

În ceea ce privește educația tinerilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat că „Biserica, școala și familia trebuie să conlucreze mai mult în vederea realizării unei educații integrale, în același timp științifice și spirituale, profesionale și morale, în special pentru creșterea copiilor și a tinerilor noștri în iubirea față de Dumnezeu și de aproapele pentru a fi spre folosul întregii societăți”.

În acest sens, El a spus că „orele de Religie din învățământul public, programele educaționale dezvoltate de unitățile bisericești, trebuie susținute într-un efort unitar de a orienta pe tineri și de a le cultiva încrederea, pentru a iubi valorile spirituale permanente, dincolo de „moda zilei”.

Preafericirea Sa a făcut referire la programul Național Catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, proiectul educațional „Alege școala!” pe care le-a numit „căi prin care Biserica Ortodoxă Română a cultivat în acești ani, atât în țară, cât și în străinătate, bucuria credinței și a comuniunii fraterne”.

De asemenea, Părintele Patriarh a explicat că „Biserica se alătură familiei și școlii în formarea tinerelor generații” și prin: „întâlnirile anuale ale tinerilor ortodocși din toată lumea, de la Baia Mare (2014), Cluj-Napoca (2015), București (2016) și Iași (2017), taberele de tineret, pelerinajele, bursele de studii, oferirea de rechizite școlare și haine”.