ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul României a accentuat importanța misiunii Bisericii în interviul oferit recent TVR, afirmând că „Biserica nu trebuie să se descurajeze în misiunea ei sfântă, indiferent de sondaje”.

Întrebarea jurnalistului Andrei Victor Dochia a vizat încrederea populației în Biserică pe baza ultimelor sondaje de opinie efectuate care indică o scădere accentuată. Patriarhul României a subliniat însă că sondajele „nu sunt determinante și nici normative” și aceasta „se explică prin responsabilitatea pe care o are Biserica în societate”. Argumentul adus este afirmația Mântuitorului Iisus Hristos: «În lume necazuri veți avea; dar îndrăzniți. Eu am biruit lumea» (Ioan 16:33).

„Mântuitorul Iisus Hristos”, a continuat Patriarhul, ‘nu a spus că totul este succes, totul este din treaptă în treaptă. Aceasta s-a dovedit în timp de persecuție, în timp de suferințe de tot felul. Ceea ce este important este continuitatea misiunii Bisericii, fiindcă Dumnezeu nu judecă întotdeauna după cifre, cât de multe am realizat, ci cât de fideli am fost’.

În interviul acordat, Părintele Patriarh Daniel a apreciat că menținerea credinței este un criteriu la care Biserica se raportează.

„Uneori construim multe biserici, alteori nu s-au putut construi decât foarte puține, deloc sau chiar s-au dărmat. Important a fost faptul că s-a menținut credința. Faptul că populația a fost credincioasă într-un număr mai mare sau mai mic nu a depins totdeauna de Biserică, ci și de factori externi pe care nu i-a provocat ea’, a spus Patriarhul României.

„Importantă este fidelitatea”, a explicat Patriarhul care a detaliat: „În timp de laudă, critică, prigoană sau libertate trebuie să rămânem statornici în credință. Fidelitatea aceasta este necesară și în familie și în mănăstire. Dincolo de greutăți, de ispite, important este să rămânem fideli jurământului sau idealului pe care ni l-am fixat. Noi constatăm că în general oamenii care vin la biserică și umplu bisericile arată fidelitate’.

Lăcașurile de cult ortodoxe sunt pline de credincioși la principalele slujbe religioase. Pe baza acestei constatări, în timpul dialogului purtat cu moderatorul, conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat că încă mai este nevoie de noi lăcașuri de închinăciune.

„Sondajele sunt pe de o parte un criteriu, nu suntem indiferenți, dar nici nu ne descurajăm. Pe de altă parte, avem bisericile pline de credincioși. Când și bisericile ar fi goale de credincioși atunci sondajele se pot confirma mai mult. Atâta vreme cât bisericile sunt pline de credincioși arată că încă mai avem nevoie de biserici la nivelul populației noastre. În București sunt puține biserici în raport cu numărul credincioșilor”.

În continuare, Părintele Patriarh Daniel a explicat că întrucât ‘Biserica este corabia mântuirii’, omul se întâlnește aici cu Dumnezeu atât în timp senin, cât și în timp de furtună.

„Cartea «Constituțiile Apostolice» scrisă la sfârșitul secolul al III-lea și începutul secolului al IV-lea spune așa: Biserica trebuie să fie mare și să aibă formă de corabie, iar turla mare ce are cruce pe ea reprezintă un catarg al corabiei. Această corabie a mântuirii care ne aduce aminte de faptul că Mântuitorul Însuși predica și a făcut minuni adesea din corabie pe Marea Galileii ne arată că Biserica trebuie să fie o corabie a mântuirii, spațiu în care omul se întâlnește cu Dumnezeu în modul cel mai apropiat, în timp senin și în timp de furtună”, a adăugat Patriarhul României.