ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cuvântul rostit în Paraclisul Reședinței Patriarhale, Preafericitul Daniel a transmis învățături cu privire la momentul Judecății Universale.

Patriarhul României a subliniat că Evanghelia prezintă momentul Judecății Universale și criteriile după care fiecare om în parte va fi judecat. Părintele Patriarh a explicat diferența fundamentală dintre Judecata Particulară și cea Universală.

Judecata particulară este una incompletă și provizorie. Situația provizorie a stării omului după moarte este dată de consecințele faptelor sale de-a lungul istoriei. În funcție de acestea, fiecare în parte va primi răsplată pe măsura faptelor.

În continuare, Patriarhul României a făcut referire la momentul solemn al Judecății Universale. Această judecată, spune Părintele Patriarh, este înfricoșătoare prin universalitatea ei. Este solemnă fiindcă Mântuitorul Iisus Hristos vine cu slavă și cu putere multă.

Judecata Universală va fi momentul în care fiecare om va cunoaște valoarea și însemnătatea faptelor sale. La momentul Înfricoșătoarei Judecăți vor fi prezente toate neamurile și generațiile.

Reflectând mai departe, Patriarhul României precizează că oamenii vor fi judecați nu numai pentru faptele lor rele, ci și pentru binele pe care puteau sa îl facă, dar nu l-au făcut.

„Textul biblic citit astăzi la Sfânta Liturghie indică faptul că judecata universală este înfricoșătoare pentru că ea descoperă contrastul dintre smerenie și slava lui Hristos”, spune Patriarhul României.

„În timpul vieții pe pământ omul are libertatea de a înfăptui, sau nu, fapta buna. În smerenia Lui, Dumnezeu nu se amestecă și îi lasă omului această libertate. Însă la momentul judecății finale, fiecare va cunoaște un Dumnezeu drept care va judeca pe fiecare după faptele sale.”

Explicând înțelesul duhovnicesc al smereniei, Patriarhul Daniel amintește că Dumnezeu se află în chip smerit și tainic în fiecare om aflat în suferință.

„Criteriul ultim al Judecății Universale va fi starea de comuniune cu cel care se află în nevoi și necazuri. Dumnezeu nu acceptă starea de neutralitate și nepăsare”, a adăugat Patriarhul Daniel.

„Evanghelia de astăzi ne pune în față darul și scopul libertății omului. Depinde de fiecare om cum folosește libertatea sa. În tot timpul vieții noastre să unim rugăciunea smerită și pocăința sinceră cu iubirea milostivă,” a concluzionat Patriarhul.