ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regele Mihai rămâne permanent un simbol al suferinței și al speranței poporului român, a afirmat sâmbătă patriarhul Daniel, la slujba de înmormântare a fostului suveran, oficiată în Catedrala Patriarhală, împreună cu opt mitropoliți.

„În aceste momente de întristare, dar și de respect, de ultim omagiu aduse Regelui Mihai I al României, ne rugăm lui Dumnezeu să așeze sufletul lui în lumina, pacea și iubirea Prea Sfintei Treimi, să întărească sufletește, să consoleze îndoliata Familie Regală a României și să binecuvânteze pe toți cei ce în aceste zile de doliu arată respect și cinstire memoriei Regelui Mihai, care rămâne permanent un simbol al suferinței și al speranței poporului român. Veșnica lui pomenire din neam în neam! Amin!”, a spus patriarhul.

Întâistătătorul BOR a amintit că Regele Mihai a fost prezent în Catedrala Patriarhală de foarte multe ori la „vârstele copilăriei, adolescenței și maturității”.

„Regele Mihai a venit de multe ori în această biserică ocrotită de Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena, construită de Principele domnitor al Țării Românești Constantin Șerban Basarab între anii 1656 - 1658, devenită apoi Catedrală Mitropolitană în 1668, iar mai târziu Catedrală Patriarhală în 1925. În această Catedrală, Majestatea Sa a primit binecuvântarea ca rege minor în vârstă de 6 ani de la Mitropolitul Primat Miron Cristea al României, iar în anul 1940 a fost uns Rege al României de către patriarhul Nicodim”, a spus patriarhul.

Potrivit acestuia, „după căderea regimului comunist, în anii 1997, 2000, 2001 și 2006”, Regele Mihai a fost primit la Patriarhie „cu mult respect și admirație de către cler și popor”.

Patriarhul a subliniat că Regele Mihai a fost toată viața sa un om profund credincios.

„Regele Mihai al României a fost toată viața sa un om profund credincios. Credința sa nu era una formală, ci una existențială și practică. Regele l-a simțit pe Dumnezeu prezent și lucrător în viața sa mai ales în momentele grele ale vieții sale. Credința în Dumnezeu era pentru el lumină și ajutor pentru viață. (...) Credința și rugăciunea Regelui Mihai l-au ajutat mult să fie statornic în iubirea față de popor și de patrie, să respingă atât dictatura nazistă, cât și dictatura comunistă, să rabde exilul impus lui de regimul comunist, să fie mereu curajos și demn, harnic și modest, răbdător și iertător, virtuți pentru care a fost prețuit atât de Casele Regale ale Europei, cât și de oameni simpli”, a mai spus patriarhul Daniel.