ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a inaugurat joi, 15 septembrie 2016, prima Școală Postliceală Sanitară a Bisericii. Instituția este parte componentă a Seminarului Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din București și îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nectarie.

Ambele instituții de învățământ și-au deschis astăzi porțile pentru noul an școlar. Festivitatea a început cu o slujbă săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În cuvântul rostit, Patriarhul României le-a vorbit celor prezenți despre responsabilitatea pe care o avem în ajutorarea aproapelui. În această zi binecuvântată să mulțumim lui Dumnezeu și tuturor persoanelor prin care Dumnezeu lucrează și au devenit mâinile iubirii Sale milostive în ajutorarea și promovarea activităților Seminarului Teologic Liceal Nifon Mitropolitul din Capitală. Noua școală care se deschide astăzi, Școala Postliceală Sanitară, este foarte necesară pentru a arăta, prin contribuția Bisericii, în cooperare cu Inspectoratul Școlar General din Capitală și cu Primăria Sectorului 4, că sănătatea fiind un dar de la Dumnezeu trebuie deodată păstrat, cultivat și recuperat atunci când darul acesta se degradează, a spus Preafericirea Sa, potrivit basilica.ro.
 
Totodată, Patriarhul Daniel a mulțumit celor care au susținut deschiderea unei școli sanitare în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din București și a subliniat necesitatea acesteia.

În contextul României de astăzi, această cooperare este cu atât mai necesară cu cât se simte o lipsă acută de cadre medicale. Foarte mulți medici au plecat în străinătate și, de asemenea, asistenții sau asistentele medicale sunt în număr prea mic pentru nevoile reale ale țării noastre. Această Școală Postliceală Sanitară este o necesitate și în același timp un sprijin și o bucurie de cooperare.
 
Este o bucurie a cooperării dintre Biserică și autoritățile de stat în care cultura medicală se îmbină cu o cultură spirituală a sufletului. Rugăciunea preotului din spital completează știința medicală astfel încât omul suflet și trup să primească binecuvântare de la Dumnezeu pentru însănătoșire și pentru mântuire, mântuirea însemnând unirea omului cu Dumnezeu, izvorul vieții veșnice. Chiar și atunci când boala este incurabilă, spiritualitatea este foarte necesară pentru a-l pregăti pe om în vederea unirii lui cu Dumnezeu, izvorul vieții veșnice, a mai explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
 
Biserica Ortodoxă Română se implică financiar în renovarea școlilor
 
Întrucât în România există numeroase școli care au nevoie urgentă de sprijin în renovarea și dotarea materială pentru desfășurarea în condiții firești a orelor de curs, Biserica Ortodoxă Română se implică în rezolvarea acestei dificile situații.

Astfel, la propunerea Patriarhului României, Permanența Consiliului Național Bisericesc, în ședința sa de joi 15.09.2016, a recomandat tuturor eparhiilor din Patriarhia Română să contribuie concret, prin intermediul protopopiatelor, parohiilor și mănăstirilor, în cooperare cu Primăriile locale și cu Inspectoratele Școlare, cu materiale de construcție, muncă voluntară și sprijin financiar, la renovarea și dotarea școlilor care nu pot funcționa actualmente în mod normal.

Patriarhia Română va fi informată în mod curent de către Centrele eparhiale cu privire la ritmul și natura sprijinului acordat acestor școli. Biserica Ortodoxă Română va continua să contribuie, prin ajutorul pe care îl poate oferi, la rezolvarea problemelor cu care se confruntă Școala românească azi.