ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preafericitul Părinte Daniel a resfințit sâmbătă, 19 decembrie 2015, biserica Sfânta Ecaterina - Paraclis Universitar, din București, anunță basilica.ro.

În anul 2009, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului a fost inițiat un amplu proces de conservare-restaurare interioară și exterioară a bisericii ocrotite de Sfânta Mare Mc. Ecaterina și de Sfinții Trei Ierarhi, iar astăzi, 19 decembrie 2015, odată cu încheierea lucrărilor, lăcașul de cult a îmbrăcat haine de sărbătoare fiind târnosit de către Preafericirea Sa. Alături de Patriarhul României a slujit și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Jertfa sfinților martiri este expresia iubirii jertfelnice a lui Hristos prezentă în ei

La finalul slujbei, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a spus că prin slujba de sfințire a unei biserici ortodoxe se aduce o cinstire deosebită sfinților martiri. Patriarhul României a explicat de ce sunt așezate în piciorul sfintei mese moaște ale martirilor.

„Dintre toate categoriile de sfinți, toate cetele de sfinți, cei mai jertfelnici au fost sfinții mucenici. Pe masa Sfântului Altar, în fața crucii care se află între masa Sfântului Altar și tronul cel de sus care reprezintă pe Hristos Domnul șezând pe tron împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, acolo se aduce și sfânta jertfă cea fără de sânge, Sfânta Euharistie și atunci moaștele sfinților cei mai jertfelnici stau pe jertfelnic și în jertfelnic, adică în masa Sfântului Altar. Deci, jertfa lor este expresia iubirii jertfelnice a lui Hristos prezentă în ei. Această apropiere maximă între jertfa lui Hristos prezentă în ei. Această apropiere maximă între jertfa lui Hristos sau între Hristos cel Jertfit, sau răstignit pe Cruce, și înviat din morți și sfinții martiri se arată în slujba de sfințire a unei biserici ortodoxe”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, potrivit Radio TRINITAS.

Sfinții martiri au biruit ura cu iertare

Preafericirea Sa a mai subliniat faptul că iubirea sfinților mucenici a fost mai tare ca moartea.

„În general omul în fața morții are teamă; instinctul de conservare, de supraviețuire îl face să tremure, să fie copleșit de frică, dar curajul sfinților martiri a căror iubire față de Hristos a fost mai tare decât moartea s-a arătat prin însuși faptul că iubirea jertfelnică a lui Hristos, harul lui Hristos era prezent în ei și îi întărea. Deși ei au fost omorâți slujbele noastre nu îi numesc sfinți care au fost învinși, ci îi numește «buni biruitori mucenici». De ce buni și nu doar biruitori? Pentru că nu au biruit prin viclenie, ci prin jertfă curată, prin credință dreaptă și răbdare desăvârșită până la moarte. Ce au biruit ei? Au biruit duhul lumesc și duhurile diavolești. Sfinții martiri nu au răspuns la ură cu ură, la violență cu violență și nici la răutate cu răutate ci au biruit ura cu iertare, cu răbdare”, a spus Preafericirea Sa.

Daruri și distincții

La finalul slujbei de sfințire, Preafericitul a acordat, în semn de apreciere, mai multe distincții și diplome de vrednicie persoanelor implicate în edificarea lucrărilor de conservare-restaurare desfășurate la biserica Sfânta Ecaterina. Părintele paroh Georgian Păunoiu, precum și părintele co-slujuitor Olivian Constantin au primit rangul de iconom stavrofor; Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur pentru clerici a fost acordat părintelui Viorel Robert Barbu, Director al Centrului Cultural Social Justin Patriarhul, iar Diploma de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost acordată Doamnei Maria Voinea, prorector Universitatea București. Totodată, Patriarhul României a dăruit domnului Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte o icoană reprezentând pe Fecioara Maria, iar domnului Adrian Lemeni o icoană reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Universității din București, ai Secretariatului de Stat pentru Culte, studenți ai Facultății de Teologie Justinian Patriarhul, precum și sute de credincioși.

După slujba de sfințire, Preasfințitul Episcop Vicar Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie.

Biserica Sfânta Ecaterina din București a fost ridicată între anii 1850-1852 pe vatra a trei ctitorii: prima era o biserică de lemn construită de boierii Golescu și Albu Ivașcu între anii 1574-1577; a doua era o biserică din piatră ridicată de dregătorul Pană Vistierul, la începutul secolului 17; a treia era o biserică din zid ctitorită în anul 1774 de Doamna Ecaterina, soția domnitorului Alexandru Ipsilanti. Construcția și pictura Bisericii au fost finalizate la 1 mai 1852. Lăcașul este o construcție neoclasică, stil care îi conferă măreție și solemnitate. Pictura originală a fost realizată de pictorii Constantin Lecca și Mișu Popp, reprezentanți de marcă ai picturii bisericești din sec. 19. Actuala Biserică a devenit paraclis al Institutului Teologic Universitar din București în anul 1959. Din Septembrie 2012, Paraclisul Universitar Sfânta Ecaterina a primit personalitate juridică, devenind parohie.