ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Daniel al României a explicat, cu ocazia Sfintei Liturghii din Duminica a Treia după Rusalii, că Evanghelia despre grijile vieții este una a libertății spirituale, informează agenția Basilica.

Întâistătătorul Bisericii Române a îndemnat oamenii să realizeze că prima grijă a lor trebuie să fie pentru suflet și că o atenție excesivă pentru cele materiale este dăunătoare.

„Evanghelia de astăzi nu ne îndeamnă la lenevire, ci la mântuire, adică îl îndeamnă pe om să caute mântuirea sufletului prin unirea lui cu Dumnezeu, prin dobândirea Împărăției Cerurilor ca prioritate a vieții”, a precizat Părintele Patriarh.

„Dacă omul este exclusiv sau excesiv legat de procurarea bunurilor materiale, această atitudine devine o paralizie pentru suflet”, a avertizat PF Daniel.

Patriarhul a explicat că poporul român a înțeles profund îndemnul evanghelic de a pune pe Dumnezeu înainte de a începe orice întreprindere.

„Mântuirea este unirea omului limitat și trecător cu Dumnezeu cel nelimitat, netrecător și veșnic viu”, a explicat Patriarhul Daniel. Aceasta „începe prin botez, se cultivă prin rugăciune, prin Sfintele Taine, împărtășindu-ne cu Trupul și Sângele Domnului, ca arvună a vieții veșnice și a Învierii, și săvârșind faptele credinței, în care arătăm că iubirea lui Dumnezeu cea smerită și milostivă lucrează în noi și se arată lumii prin faptele bune față de semenii noștri”.

„Poporul nostru, înțelegând Evanghelia aceasta, a rezumat-o într-un mod foarte concentrat, zicând: «Totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu». Este o formă populară a îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos care zice: «Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu… și toate celelalte se vor adăuga vouă» (Matei 6, 33)”.

A căuta mai întâi Împărăția lui Dumnezeu înseamnă ca, îndată după ce ne trezim din somn și ne spălăm pe față, să ne rugăm în fața Sfintelor Icoane. „Împărăția lui Dumnezeu înseamnă prezența Duhului Sfânt în viața oamenilor”, a spus Patriarhul Daniel. „Cerând ajutorul Său, harul Său, ne umplem de prezența Lui iubitoare, smerită și milostivă și purtăm în noi iubirea lui Dumnezeu”, a adăugat el.