Dar din dar se face Raiul. Dacă din inimă dai orice crezi că i-ar putea folosi celuilalt. Dacă dai cu iubire, ca și când fratelui tău i-ai da. 

Dar din dar... „Dacă ți-e Foame!” plus o inimă desenată de cel care a scris mesajul și l-a lăsat apoi pe treptele unei cafenele din Târgu Mureș, lângă câteva pungi pline cu produse de patiserie. 

Fotografiile au devenit virale pe rețelele de socializare. Unii au comentat spunând că e o strategie de marketing, aleasă de patronii cafenelei pentru a-și face publicitate. Dar îi contrazice un alt comentariu: „Sunt din București, dar o vreme am avut delegații dese la Tg.Mureș. În timpul liber obișnuiam să mă relaxez plimbîndu-mă prin oraș, ocazie cu care am avut acazia să observ aceste pachete, cu biletul lângă ele, în mai multe rânduri și în diverse perioade. Deci personalul acelei patiserii face acest lucru de mai mult timp, fără a se lăuda cu aceasta. I-am întrebat de ce nu le vând a doua zi, la preț redus, și mi-au răspuns că sunt mulți oameni care nu au nici această posibilitate și în acest mod îi pot ajuta.” 

Contactat de jurnaliștii de la republica.ro, Marius Mare, coproprietar al cafenelei Crown Coffee, explică gestul: „Facem asta din prima zi, de când am deschis cafeneaua, în 16 ianuarie 2017. Nu a fost ceva premeditat. Nu ne-am gândit să ne facem reclamă, cum am fost acuzați de unii. Pur și simplu, la finalul zilei în care deschisesem cafeneaua, ne-am trezit că ne rămăseseră mai multe produse de patiserie. «Ce-ar fi să le scoatem în fața ușii? Sunt foarte multi oameni nevoiași, poate cineva va veni și le va lua», ne-am zis”, povestește tânărul antreprenor. 

Și de atunci, aproape în fiecare seareă, pungile pline cu produse de patiserie apar pe treptele cafenelei. Iar de cornurile acelea se bucură și doi pensionari sărmani care, la schimb, s-au oferit să dea cu mătura prin fața cafenelei. „Ne-au rugat frumos dacă pot face curățenie pentru a lua acele produse. Nu au venit doar să le ia și să plece, au vrut să facă un serviciu pentru ele”, spune Marius Mare. Iar bucuria de pe fața celor doi nu se poate descrie, adaugă el.

„Cred că în România lumea e bună, dar nu știe, în cea mai mare proporție. Oamenii nu știu să dăruiască”, crede proprietarul cafenelei. 


Trebuie doar să ne amintim să dăruim. E în sângele nostru asta, e în ADN-ul acestui popor. „Așa ceva se practica în vremea lui Vlad Țepeș la ieșirile din sate și se numeau merindare, amplasate de regulă la baza troițelor”, spune cineva într-un comentariu, sub imaginile postate pe o rețea de socializare. „Să vă înmulțească Dumnezeu însutit pentru gestul minunat.”

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews