ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O nouă echipa de alpinişti români se pregăteşte de ascensiune. Este vorba de Marius Gane, Valeriu Peneş, Cristian Falevici şi Călin Tunea. Ţinta lor este cel mai înalt vârf vulcanic din lume: Ojos del Salado, din Chile, America de Sud.

Expediţia include traversarea deşertului Atacama şi cucerirea celorlalte piscuri vulcanice din Anzii Cordilieri. Alpiniştii Marius Gane şi Cristian Falevici au vorbit la TVR despre viitoarea expediţie. 

Situat la 6.893 de metri altitudine, Ojos del Salado face parte din cunoscutul circuit alpinistic "Voulcanic Seven Summits", format din cei mai înalţi munţi vulcanici de pe fiecare continent. Este cel mai înalt vârf din Chile şi al doilea din America de Sud, după celebrul Aconcagua.

Cea mai dificilă etapă a ascensiunii constă în escaladarea gheţarului aflat la 6.300 de metri.

Pe lângă suprafaţa acoperită de zăpadă şi gheaţă, alpiniştii vor înfrunta vântul puternic şi temperaturile deosebit de scăzute. Vântul poate ajunge la viteze de 150 de km la oră, iar temperaturile coboară până la minus 20 de grade Celsius. La toate acestea se adaugă şi capriciile binecunoscute ale vremii de munte, schimbătoare de la o oră la alta.

Escaladarea va fi precedată de transportul echipamentelor şi, desigur, de o perioadă de acomodare cu altitudinea. Palmaresul celor patru temerari este impresionant. Experienţa lor include atât ascensiuni pe cele mai importante creste montane din lume, cât şi organizarea propriu-zisă a unor expediţii dificile.