ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pensiile militarilor se schimbă, din nou. Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care modifică legea pensiilor militare, adoptată anul acesta de Parlament și promulgată de președinte.

Executivul a schimbat baza de calcul, astfel încât la stabilirea veniturilor să se ia în considerare doar salariile lunare brute, fără sporuri și alte drepturi bănești, potrivit tvr.roRaportarea se va face la salariul funcției de bază, nu la venitul total. Iar pensia de serviciu pentru cei cu vechime cumulată de cel puțin 25 de ani va fi în cuantum de 65% din baza de calcul, față de 80% cât a legiferat parlamentul, în urmă cu doar câteva luni.

Legea adoptată în parlament și promulgată de președinte în luna iulie stabilea că militarii, jandarmii, pompierii și polițiștii care se aflau în pragul pensionarii își puteau alege 6 luni consecutive din ultimii 5 ani pentru care se calculează media veniturilor. Guvernul stabilește însă că se va ține cont de media soldelor sau salariilor lunare brute. Și exclude expres alte venituri, precum diurnele, primele, compensațiile financiare pentru chirie, norma pentru hrană sau banii de echipamente.

Oficialii spun că aceste modificări au fost negociate cu sindicate sau asociații de profil. Dar părerile sunt împărțite.