ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un adolescent de 17 ani din Craiova s-a convertit la islamism. Legea îi permite, conform art.491 din Codul Civil „copilul care a împlinit vârsta de 14 ani are dreptul să își aleagă liber confesiunea religioasă.” Agățându-se de acest drept, Luigi B. a alunecat pe calea radicalizării. Sunt unii care pun rătăcirea sa doar pe seama faptului că el a crescut într-o familie disfuncțională, că a suferit mai multe traume (diagnosticarea cu diabet, arestarea tatatălui), că traversa o vârstă a teribilismului și a deciziilor neinspirate. Dacă vom crede însă că ceea ce i s-a întâmplat acestui adolescent este numai o poveste izolată și deloc contagioasă, vom greși. Și, pe termen lung, vom suporta consecințele acestei greșeli. 

Adolescentul din Craiova e doar unul dintre cei căzuți în bătălia pe care jigadiștii o duc în spațiul virtual, pentru racolare și convertire. Acest război, invaziv și continuu, se află la doar un click distanță de orice adolescent. E un război perfid, ce pervertește sufletele copiilor aflați în derivă și exploatează slăbiciunile unei lumi lipsite de repere morale.
Iar cea mai bună armă în acest război este „mama înțelepciunii”. Prevenirea. Și depistarea din vreme a pericolelor. 

Un joc de-a șoarecele și pisica

Recent, Centrul pentru Securitatea Internă și Cibernetică (CCHS) din cadrul Universității „George Washington” din SUA a dat publicității un raport intitulat „ISIS în America. De la retweets la Raqqa”. Conform acestui raport, „social media joacă un rol crucial în radicalizarea și, uneori, în mobilizarea simpatizanților ISIS”. 
„Programul privind extremismul” din cadrul Universității Washington a identificat circa 300 de simpatizanți ai ISIS, americani și/sau cetatățeni stabiliți în SUA, activi pe social media, ce făceau propagandă și interacționau cu persoane care împărțășeau aceleași idei. Trecând de la vorbă la faptă, unii dintre ei ajung, în cele din urmă, să facă saltul de la războinici pe tastatură la militantismul real.

Simpatizanții americani ai ISIS sunt deosebit de activi pe Twitter, unde își creează periodic conturi ce sunt adesea suspendate, ca într-un nesfârșit joc de-a șoarecele și pisica. Unele conturi („nodurile”) sunt generatoare de conținut primar, altele („amplificatoarele”) doar redistribuie materialul, iar altele („portavoci”) promovează noile conturi create de  utilizatorii ce fuseseră suspendați.

Radicalizarea ISIS nu se limitează însă la social media. În cele mai multe cazuri, dinamica online și offline se completează reciproc, iar cei racolații, în paralel cu activitatea de pe internet, au cultivat, și ulterior au consolidat interesul lor pentru ISIS, prin relații directe, face to face. 
Implicarea reală a simpatizanților americani ai ISIS variază semnificativ, de la cei care se simt pur și simplu inspirați de mesajele din spațiul online, și până la cei câțiva care au ajuns în posturi de conducere de nivel mediu, în cadrul grupului.
Ȋn toamna acestui an, autoritățile din SUA anunțau că 250 de cetățeni americani au călătorit sau intenționează să mergă în Siria/Irak pentru a se alătura Statului Islamic din Irak și Siria (ISIS), dar și că există 900 de investigații în curs împtriva simpatizanților ISIS, în toate cele 50 de state americane.

Sunt tineri, sunt și femei, vor să facă rău 

71 de persoane au fost acuzate de activități ce au legătură cu ISIS, încă din martie 2014. Ei sunt doar vârful aisbergului, autoritățile americane estimând că numărul persoanelor ce au legături cu ISIS e cu mult mai mare. 
56 dintre indivizi au fost arestați doar în 2015, un număr record de arestări legate de terorism, în perioada ce a urmat atentatelor de la 11 septembrie 2001. Vârsta medie a celor arestați este de 26 de ani (cea mai tânără persoană are doar 15 ani). Urmând modelul observat și în alte țări occidentale, vârsta celor arestați în SUA pentru legături cu ISIS e mai mică decât media vârstei persoanelor arestate în trecut pentru fapte de terorism. Procurorul General adjunct pentru Securitate Națională, John Carlin, a subliniat că „în peste 50% din cazuri, inculpații au 25 de ani sau mai puțin, și în mai mult de o treime din cazuri, sunt de 21 de ani sau mai tineri.” 

86% dintre ei sunt bărbați. Cu toate acestea, femeile au un rol din ce în ce mai important în lumea jihadistă. Câteva studii au încercat să identifice motivele pentru care ideologia ISIS atrage un număr tot mai mare de femei din Vest și s-a observat că, în timp ce unele dintre motivațiile lor sunt identice cu cele ale omologilor de sex masculin (de exemplu, căutarea unei identități personale și dorința de a construi o societate islamică strictă), alte motivații sunt specifice femeilor. Rolul femeilor în ISIS variază, de la diseminatori de propagandă și recrutori, la „soția unui jihadist” și „mama generației următoare”.

Cei mai mulți dintre arestați erau cetățeni americani sau rezidenți permanenți, subliniind natura internă a amenințării reprezentate de ei. 40% din cei arestați se convertiseră la islam. Activitățile lor au fost înregistrate pe teritoriul a 21 de state. 

51% dintre ei au călătorit sau intenționau să călătorească în străinătate. În octombrie 2015, directorul FBI, James Comey, a dezvăluit că s-a observat o scădere a numărului americanilor ce doresc să călătorească în străinătate, fără să ofere însă detalii despre elemente care ar fi putut declanșa această schimbare.
27% dintre cei arestați au fost implicați în organizarea unor atacuri pe teritoriul SUA. Ceilalți aveau intenția de a face rău peste ocean sau au furnizat sprijin material - în nume personal și prin fonduri - luptătorilor din Siria și Irak.
55% dintre cei acuzați de activități ce au legătură cu ISIS au fost arestați într-o operațiune care a implicat un informator și/sau un agent sub acoperire.
Au existat și cetățeni americani care au fost uciși în activități legate de ISIS: 3 în SUA și cel puțin 12 în afara granițelor.

Căutători de răzbunare, de identitate și de senzații tari

Profilele indivizilor implicați în activitățile legate de ISIS în SUA diferă mult, în funcție de rasă, vârstă, clasă socială, educație, antecedente familiale. Deoarece provin din medii diverse, e puțin probabil ca ei să fie motivați de aceiași factori. Politicienii și mediile academice din întreaga lume au formulat o serie de teorii explicative cu privire la factorii ce determină radicalizarea oamenilor. Unele se concentrează asupra factorilor structurali, precum  tensiunile politice și clivajele culturale, așa-numitele „cauze profunde” ale radicalizării. Alții subliniază factorii de ordin personal, cum ar fi șocul unor evenimente care îți schimbă viața. Matt Venhaus (n.r. – fost director al Serviciului de Informații Militare - MISO) surprinde diversitatea persoanelor atrase de ideologia jihadistă, clasificându-i în căutători de răzbunare, de identitate, de statut și de senzații tari.

Ȋnsă aceste categorii nu sunt exhaustive și, în multe cazuri, un singur individ poate prezenta caracteristicile mai multor categorii. În esență, majoritatea experților sunt de acord că radicalizarea este un proces extrem de complex și individualizat, de multe ori profilat printr-o interacțiune prost înțeleasă între factorii structurali și cei personali.

În multe cazuri, sentimentul simpatiei și compasiunii a jucat un rol important în motivarea inițială a tinerilor americani, făcând ca ei să devină interesați de conflictul sirian. Mulți au fost revoltați de violențele îngrozitoare pe care regimul Bashar al Assad le-a folosit pentru a suprima rebeliunea siriană, dar și de inacțiunea ulterioară a unei părți a comunității internaționale. Fotografiile și imaginile video cu masacrarea civilor, afișate pe scară largă atât pe rețelele sociale cât și în mass-media, au zguduit conștiințele multora - de la cei care aveau o identitate sunnită, până la cei care nu erau musulmani -, determinându-i pe unii să facă primii pași către militantism.

 „Credeți că sunteți fericiți, dar nu sunteți”

O schimbare majoră, începută ca o revoltă anti-regim în Siria, a început să fie tot mai dominată de grupuri militante. Ȋn momentul în care ISIS și-a declarat „califatul” în luna iunie 2014, motivațiile recruților păreau că gravitează mai mult în jurul îndeplinirii obligațiilor religioase percepute, cum ar fi efectuarea „hijrah” (migrarea de la o societate non-musulmană la una musulmană, aidoma migrației profetul Mohamed de la Mecca la Medina) și a oportunității de a participa la crearea unei societăți islamice utopice.

Motivațiile ideologice sunt profund interconectate și imposibil de separat de motivele personale. Centrul Național pentru Contraterorism (NCTC) a observat că cei care îmbrățișează ideologia ISIS tind să fie „indivizi privați de drepturile lor în căutarea împlinirii ideologice, religioase și personale”. Căutarea apartenenței, a sensului și/sau a identității poate fi un factor de motivare crucial pentru mulți americani (și alți occidentali) care îmbrățișează ideologia ISIS.

Această căutare a sensului a fost comprimată perfect în cuvintele lui Moner Abu Salha, un tânăr de 22 ani din Florida, cunoscut ca fiind primul american care a murit într-o misiune  sinucigașă  în Siria, în numele organizației Jabhat al Nusra. „Am trăit în America”, declara Abu Salha într-un videoclip din 2014. „Știu cum este. Aveți toate parcurile de distracții și de fantezie, și restaurante, mâncare și mașini, și tot acest rahat. Credeți că sunteți fericiți. Nu sunteți fericiți. Nu sunteți niciodată fericiți. Eu nu am fost niciodată fericit. Am fost mereu trist si deprimat. Viața e un rahat". Ȋn schimb, el descria viața de război din Siria ca fiind „cel mai bun lucru pe care l-am trăit vreodată.”

Procesele mentale complexe care îi determină pe acești tineri să se angajeze în astfel de misiuni extreme sunt dificil de înțeles în totalitate. Ceea ce este însă evident e că ISIS și mașina sa de propagandă au abilitatea de a exploata emoțiile, nevoile și vulnerabilitățile acestor tineri, indiferent de originile lor demografice.

VA URMA pe ActiveNews: Cum funcționează „mașinăria online” cu care ISIS racolează și radicalizează tinerii