ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În mai 2015, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite estima că mai mult de 25.000 de luptători străini din peste 100 de țări s-au alăturat ISIS și altor grupări jihadiste din Siria.
 
Deși este imposibil de stabilit cifrele exacte, se pare că circa 5.000 de cetățeni sau rezidenți europeni au devenit luptători în Siria și Irak. E un număr ce depășește cu mult toate mobilizările precedente (Afganistan, Bosnia, Cecenia, Irak, Somalia și Mali).

Deosebit de alarmante sunt cifrele din anumite țări. Conform estimărilor, 1.200 de luptători ar fi părăsit Franța, și 400 - Belgia, o țară ce numără doar 11 milioane de locuitori. În iunie 2015, FBI-ul declara că „peste 200 de americani au călătorit sau au încercat să călătorească în Siria, pentru a participa la conflict.” Câteva săptămâni mai târziu, Biroul Directorului Serviciilor Americane de Informații (Director of National Intelligence) a estimat că mai mult de 250 de persoane din SUA au călătorit sau au încercat să călătorească în zona de conflict, câteva zeci au aderat la ISIS și aproximativ 20 au murit. 

Dar creșterea în număr a luptătorilor străini americani este mică în raport cu cei care simpatizează și îmbrățișează ideologia ISIS. Autoritățile americane au afirmat repetat că popularitatea propagandei ISIS, determinată, în mare măsură, de cunoașterea tacticilor social media, o eclipsează total pe cea a Al-Qaida. 
Ȋn mai 2015, directorul FBI, James Comey, vorbea despre „sute, poate mii” de simpatizanți ai ISIS si potențiali recruți în întreaga țară, dezvăluind că Biroul are investigații în derulare în toate cele 50 de state. Câteva luni mai târziu, în octombrie 2015, Comey a dezvălui că FBI-ul avea deschise nu mai puțin de 900 de anchete împotriva extremiștilor violenți locali.

Informațiile publice disponibile confirmă o creștere bruscă a activităților jihadiste din SUA,  mai ales în comparație cu dinamica observată în anii de după valul de arestări ce a urmat lui 9/11. Începând cu luna martie 2014, 71 de indivizi ce aveau legături cu ISIS au fost acuzați în SUA pentru activități teroriste. Numărul de arestări a crescut în ultimele luni, 56 dintre acești indivizi fiind arestați în 2015. În aceeași perioadă, câteva atacuri au avut loc în întreaga țară.

Interacțiunea dintre real și virtual

Conform raportului „ISIS în America. De la retweets la Raqqa” realizat de Centrul pentru Securitatea Internă și Cibernetică (CCHS) din cadrul Universității „George Washington”, „în unele cazuri, rolul internetul nu e atotcuprinzător, ci mai degrabă complementar dinamicii din lumea reală. Există simpatizanți ISIS care nu și-au început traiectoria de radicalizare singuri, în fața unui computer, ci față-în-față, prin intermediul unor contacte sociale deja existente, ce îmbrățișaseră ideologia jihadistă. Persoanele care fac parte din aceste grupuri informale devin de obicei consumatorii de propagandă jihadistă pe Internet”. Ȋn aceste situații, dinamica online și offline se completează reciproc, ambele contribuind la accelerarea radicalizării. 

Aceste dinamici de grup sunt frecvente în mai multe țări europene. Astfel de grupuri informale se formează de multe ori pe lângă o moschee radicală, sunt organizații Salafiste, grupuri de studenți sau grupuri formate în cartierele mai multor orașe europene, prin interacțiunea unor cunoscuți ce au aceleași opinii. Analiza realizată de Universitatea Washington a relevat faptul că, în timp ce unii indivizi aparțin profilului „actorului solitar”, alții fac parte dintr-un grup de persoane diferite, care s-au radicalizat și s-au mobilizat împreună.

Programul privind cercetarea extremismului a descoperit prezența unor grupuri mici de simpatizanți ISIS în diferite orașe americane. Unul dintre ele, localizat în Texas, se învârte în jurul câtorva persoane carismatice și a unui grup de studii islamice. Un altul, cu sediul în suburbiile unui oraș mare din Midwestern, pare să fie compus din foști prieteni de liceu și câteva dintre cunoștințe lor. Ca și în cazul celorlalte grupuri mici, aflate pe întreg teritoriul SUA, membrii acestora provin din medii etnice diferite și duc o viață activă online, însă au și interacțiuni periodice în spațiul fizic.

Nu există niciun glonte de argint

Simpatizanții americani ai ISIS alcătuiesc o scenă diversă și difuză, în care sunt incluși, conform estimărilor FBI, mii de indivizi. Ȋn mod sigur, cei mai mulți dintre participanții la această „contra-cultură” nu vor face saltul de la vorbă la faptă și nu vor deveni, din războinici pe tastatură, militanți reali. Unii se vor maturiza și vor ieși din această fază jenantă a adolescenței. Alții nu dispun, pur și simplu, de trăsăturile necesare pentru a comite atacuri teroriste sau pentru a pleca în teritoriul ISIS. La un nivel mai pragmatic, alții vor descoperi că sunt restricționați de angajamentele practice ale vieții de zi cu zi.

Cu toate acestea, la un moment dat, o parte dintre americanii aflați în interiorul bulei ISIS, indiferent dacă ei funcționează individual sau în grupuri mici, vor trece de la pălăvrăgeală la acțiune. Pentru unii, asta poate însemna să zboare în Orientul Mijlociu. Pentru alții, să facă rost de echipamentul necesar pentru un atac în interiorul Statelor Unite. 

„Diversitatea recruților ISIS americani și gama largă de moduri în care ei își pot demonstra sprijinul necesită o analiză atentă, înaintea oricărui potențial răspuns politic”, se subliniază în raportul realizat de CCHS. „Pentru că nu există un profil standard al recrutului, nu există nici glontele de argint, care să distrugă imaginea ISIS. Recunoșterea acestei complexități este un prim pas vital pentru politicieni, pentru oficialii ce aplică legea, liderii civici, profesorii și părinții care caută soluții eficiente.”

E nevoie de bani, de îndrăzneală și inventivitate

Cum poate fi stopată invazia online a propagandei jihadiste? Raportul realizat de Centrul pentru Securitatea Internă și Cibernetică (CCHS) din cadrul Universității „George Washington” face mai multe recomandări în acest sens. Specialiștii averizează că numărul recruților ISIS din America și scena complexă în care ei sunt înglobați reprezintă o provocare, ce nu poate fi rezolvată doar prin arestări. Vigilența forțelor de ordine este vitală, dar nu și suficientă. Mai mult decât atât, există mulți simpatizanți ISIS, aflați într-un stadiu incipient, care nu au încălcat nicio lege.
 
„O abordare inteligentă a prevenirii radicalizării este necesară. Din păcate, resursele alocate pentru combaterea extremismului violent (CVE) de către guvernul Statelor Unite sunt insuficiente pentru îndeplinirea acestei sarcini. Sunt necesare imediat o finanțare robustă și programe dinamice”, se precizează în raportul CCHS.

În al doilea rând, o alternativă eficientă la soluția arestării ar fi, în opinia specialiștilor, intervenția ce ar putea ajuta la influențarea indivizilor aflați în curs de radicalizare. Ȋn cercetările efectuate, au fost identificați 71 de recruți ISIS aflați în sistemul juridic al SUA. Ei sunt doar o parte a celor peste 250 de americani care, conform oficialilor guvernamentali, au încercat să plece sau chiar au călătorit în Siria și Irak. Faptul că mai mult de două treimi dintre aceste persoane nu sunt în custodia autorităților are mai multe explicații, inclusiv aceea că multe dintre cazuri nu se încadrează în condițiile prevăzute de lege pentru arestare. Acest lucru întărește ideea că e nevoie ca guvernul să creeze un cadru necesar pentru acest tip de intervenții specifice cu persoanele radicalizate. Intervențiile, care nu vor fi făcute de către oamenii legii, trebuie însă să respecte anumiți parametrii juridici, astfel încât cei ce intervin să nu riște sancțiuni civile sau penale, în cazul în care eforturile lor eșuează.

În al treilea rând, acest tip de intervenții, care ar reprezenta o soluție potențială pentru americanii deja intrați pe calea radicalizării, ar fi și mai eficiente în prevenirea cetățenilor, înainte ca ei să înceapă această călătorie periculoasă. Ȋn acest scop, cercetătorii și liderii civici ar trebui să analizeze empiric care sunt mesajele ce rezonează cel mai bine cu publicul vizat de ISIS.

În al patrulea rând, susțin specialiștii de la Centrul pentru Securitatea Internă și Cibernetică (CCHS), există persoane și organizații care doresc să promoveze în online mesaje împotriva ISIS, dar care se tem că activitățile lor ar putea intra, din greșeală, sub incidența legii. De exemplu, mai mulți musulmani americani, care au fost consultați pentru întocmirea acestui raport, și-au exprimat dorința de a aborda susținători ai ISIS în online, însă ezită să facă acest lucru, din teama de a intra pe radarul FBI, angajându-se într-un dialog cu radicalii. Guvernul ar trebui să ofere îndrumare juridică și să recomande cele mai bune practici, astfel încât potențialii contra-mesageri să poată lua decizii în cunoștință de cauză asupra oportunității și manierei în care ei acționează.

Nu în cele din urmă, există o oportunitate, în mare parte neexploatată, de a-i folosi pe acei recruții americani ai ISIS care au fost deziluzionați de cauză. Aceste persoane au abandonat cauza dintr-o varietate de motive, experimentând pe viu brutalitatea vieții în ISIS sau găsind o soluție mai bună la problemele ce i-au împins înspre ISIS. Ar fi bine, susțin specialiștii de la CCHS, ca oficialii americani să ofere căi, pentru ca poveștile acestor foști recruți să fie amplificate, pentru a-i descuraja pe potențialii recruți. Guvernul ar trebui să analizeze, în limite rezonabile, oferirea unei imunității limitate pentru unii dintre luptătorii străini care se întorc, deoarece mesajele acestora sunt mult mai capabile să rezoneze decât mesajele livrate de alte programe de combatere a propagandei jihadiste în online.

„Lideri politici și cei al societății civile americane vor trebui să fie îndrăzneți, inventivi și receptivi la politicile și inițiativele noi, pentru a învinge ISIS și pentru a-i apăra pe unii dintre concetățenii noștri să cadă în ghearele lor”, avertizează raportul CCHS.

Ȋn România există o linie telefonică antitero - 0800.800.100, la care cetățenii pot semnala situații suspecte a genera acțiuni teroriste. Linie telefonică este gratuită, iar activitatea operatorilor de la Centrul de Coordonare Operativă Antiteroristă din cadrul SRI, care preiau aceste apeluri, are caracter permanent.