ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 15.000 de persoane au asistat la Slujba Sfintei Liturghii oficiată cu ocazia zilei de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, informează Mitropolia Moldovei și Bucovinei într-un comunicat de presă.

Alte trei mii de persoane au format un rând de trei kilometri așteptând să se închine la moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul din Cipru. 

Slujba a fost oficiată de către ÎPS Părinte Athanasie, Mitropolit de Limasol, înconjurat de un sobor de peste 25 de ierarhi din țară și străinătate. Printre aceștia s-au numărat: ÎPS Părinte Antim, Mitropolit de Alexandrupolis (Grecia); ÎPS Părinte Ioan, Mitropolit de Korițá (Albania); ÎPS Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor (Republica Moldova); PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum și Vicar al Patriarhiei Antiohiei (Siria); PS Părinte Arsenie, Episcop de Zneapol și vicar al Mitropoliei de Plovdiv (Bulgaria).Răspunsurile la strană au fost date de Corul Sanctus, dirijat de Mirel Nechita.
 

Cinci familii - atât din dreapta, cât și din stânga Prutului - au primit de la ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, distincția ,„Crucea Moldavă” pentru mireni.

„Pentru pruncii pe care i-au născut și educat așa cum se cuvine, îi cinstim pe acești vrednici părinți, și cinstim prin ei pe toți tații și mamele născătoare de prunci, care sunt prelungirea Mâinilor creatoare ale lui Dumnezeu. Părinții aceștia și cei asemenea lor ne spun că nu există o demnitate mai aleasă și mai înaltă decât demnitatea de tată și de mamă, de soț și soție. Nici un alt rang, carieră sau distincție nu poate fi mai presus” a precizat IPS Teofan.
 
Distincția „Crucea Moldavă”  a fost oferită următoarelor familii: Bălan Constantin (70 ani) și Vasilisa (66 ani), din Căușeni, Republica Moldova, care au 12 copii; Movanu Veronica, Parohia Mândrești, județul Botoșani, văduvă cu 13 copii; Chelea Constantin (75 ani) și Rusanda (71 ani), com. Belcești, jud. Iași, au 14 copii (13 în viață), 30 de nepoți, 5 strănepoți; Presbitera Argatu Floarea (80 ani), parohia Vulturești, județul Suceava, văduvă, cu 15 copii, 53 nepoți și 25 strănepoți; Munteanu Jenică (67 ani) și Catinca (65 ani), Parohia Mogoșești, au 16 copii.

Moaștele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul vor rămâne spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane până luni, 17 octombrie. Racla cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva va fi mutată în Catedrala Mitropolitană atunci când numărul pelerinilor va permite ca rândul să fie gestionat în interiorul sfântului locaș.