ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 80 de medici sunt în atenția procurorilor DNA, fiind suspectați că în anul 2012, aflați în India la un congres de oncologie, ar fi beneficiat de o excursie costisitoare în Nepal, plătită de o companie distribuitoare de medicamente, pentru ca ulterior doctorii să promoveze anumite produse, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Conform surselor citate, cei aproape 80 de medici care s-ar afla în atenția DNA pentru presupuse fapte de luare de mită sunt de la Institutul Oncologic București și de la secții de oncologie ale unor spitale din Capitală și din alte orașe. Procurorii ar fi început de aproximativ două săptămâni să pună sub învinuire cadre medicale, care sunt chemate la sediul DNA pentru aducerea la cunoștință a acuzațiilor.

Aceleași surse afirmă că este vorba despre medici care au participat, în perioada 28 februarie - 7 martie 2012, la un congres internațional pe tema cancerului la sân, în India, ocazie cu care ar fi beneficiat și de o vizită în Nepal, din partea organizatorilor. Contravaloarea sejurului fiecărui medic care a participat la acel congres este de 4.625 de euro. Astfel, compania organizatoare ar fi plătit cel puțin 370.000 de euro pentru sejurul celor aproximativ 80 de medici români. Congresul a fost organizat de compania Romastru, care oferă servicii de distribuție, marketing, înregistrări produse și farmacovigilență, studii clinice, informare și educație medicală pentru producători de medicamente.

”Procurorii DNA consideră că această vizită este mită. Unii dintre medici susțin că au plătit excursia după ce a venit un autobuz în fața hotelului și ei au achitat organizatorilor”, au declarat pentru News.ro sursele citate. Medicii sunt suspectați, potrivit surselor citate, că ar fi beneficiat de această excursie pentru promovarea produselor companiei organizatoare, în detrimentul altor produse farmaceutice. Conform acelorași surse, care citează din documente ale anchetatorilor, acuzația este ”de luare de mită, constând în aceea că ar fi acceptat oferta făcută de Romastru Trading SRL, distribuitor de medicamente și ar fi primit de la această societate o excursie în India și Nepal în perioada 28 februarie 2012 - 7 martie 2012, în valoare de 4.625 de euro, în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la prescrierea tratamentului medical pentru persoane diagnosticate cu afecțiuni oncologice”. În anii trecuți, Romastru Trading a organizat mai multe excursii pentru medici în Tanzania sau Nepal.

Contactată de News.ro pentru a menționa dacă persoana juridică Romastru Trading SRL și foști sau actuali angajați au fost puși sub învinuire în acest caz și cum comentează faptul că aproape 80 de medici sunt vizați de această anchetă urmare participării la respectivul congres, compania a răspuns că nu i-a fost adusă la cunoștință în mod oficial punerea sub învinuire sau că ar avea vreo calitate în vreun dosar instrumentat de DNA. De asemenea, compania a precizat că nu i-a fost adus la cunoștință nici faptul că un fost sau actual angajat ar avea vreo calitate în vreun dosar instrumentat de DNA. 

"Având în vedere cele de mai sus, nu suntem în măsură să exprimăm vreo opinie legată de calitatea pe care o au acei medici în cercetarea la care faceți referire”, mai spun reprezentanții Romastru Trading. Conducerea Institutului Oncologic București a declarat pentru News.ro că Direcția Națională Anticorupție a solicitat informații despre anumiți medici oncologi, dar nu are cunoștință despre alte detalii. Informația potrivit căreia 11 companii producătoare și distribuitoare de medicamente sunt în atenția DNA a apărut din vara lui 2015, iar verificările vizau și atunci excursii pentru medici plătite de companii la Paris sau Las Vegas.