ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Gabriela Coman, a arătat că fenomenul migraţiei părinţilor plecaţi la muncă în străinătate pare în descreştere, dar totuşi cifra se menţine mare.

"Din cei 82.339 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate 22.000 sunt copii rămaşi acasă care provin din familii cu ambii părinţi plecaţi. Numărul copiilor rămaşi acasă în îngrijirea rudelor până la gradul IV fără măsură de protecţie ajunge la 20.783. Am venit cu actualele modificări legislative pentru a crea o abordare integrată a fenomenului. Sunt părinţi care nu măsoară efectele pe care le au plecarea lor asupra copiilor, ei se gândesc că pleacă să ducă o viaţă mai bună ei şi copiii lor. Anul trecut am venit cu o prevedere în care pentru copiii plasaţi la rude alocăm un sprijin de 600 lei pe lună, tocmai pentru a veni în sprijinul acestor cazuri", a spus Coman conform Agerpres, precizând că legea (Legea 257/2013 privind protecţia drepturilor copilului) prevede şi sancţiuni pentru neglijenţa părinţilor. ş

"Aceşti copii au acelaşi sindrom ca al celor care stau în instituţii. Se simt abandonaţi, vinovaţi, cred că plecarea părinţilor se datorează lor, că în general li se spune 'am plecat ca tu să o duci mai bine'. Au această vină şi nu este bine pentru o dezvoltare sănătoasă a copiilor" a explicat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii.