ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Platforma Civică ÎMPREUNĂ, continuatoarea fostei Coaliții pentru Familie, inițiatoare a demersului cetățenesc de clarificare a definiției Căsătoriei în Constituția României, a publicat vineri pe pagina sa de Facebook o argumentație juridică referitoare la situația fetiței din Baia de Aramă, luate de autorități împotriva voinței ei de la familia unde a trăit în ultimii șapte ani, pentru a fi dată spre adopție unei familii din SUA.
 
Platforma „Împreună” sesizează „încălcări grave ale drepturilor copilului în cazul minorei din Baia de Aramă luată împotriva voinței ei” și exprimă îngrijorarea că acțiunile autorităților române relatate vineri de articolele de presă reprezintă „un act de violență specific celor mai reprobabile societăți totalitariste”.

„Cazul cutremurător privind pe copilul în vârstă de 8 ani din Baia de Aramă, luat cu forța, prin târâre, de către autoritățile statului, în executarea unei hotărâri judecătorești obligatorie pentru o terță persoană, respectiv asistentul maternal, generează incidența mai multor dispoziții legale și convenționale care par a fi încălcate în mod flagrant de autorități.

Din punct de vedere juridic, vătămarea gravă pe care o suferă minora se încadrează în încălcarea de către autoritățile române a dispozițiilor art. 7 teza finala din Convenția privind drepturile copilului( raportat la declarațiile tatălui său natural care se opune luării fetiței din țară), art. 8, 9 și 10 din aceeași Convenție, precum și încălcarea gravă a art. 12 în sensul desconsiderării opiniei minorului în ceea ce privește chestiunea în discuție.

Mai mult decât atât, târârea minorei reprezintă acte de violență fizică exercitate asupra acesteia care, asociate cu violența psihică de nedescris care transpare din articolele de presă, naște încălcarea gravă a dreptului la integritate fizică și psihică a minorei, culminând cu încălcarea art. 16 din aceeași Convenție.

Prin toată procedura violentă de separare care i s-a asociat, autoritățile române au încălcat art. 7 și art. 24, alin. 3 din Carta drepturile fundamentale, art. 8 din Convenția privind drepturile omului, iar în ceea ce privește desconsiderarea oricărui drept al tătălui natural este generată încălcarea art. 5 din Convenția privind drepturile copilului. Toate aceste încălcări se desprind din singura sursă de informație de la acest moment despre acest caz, respectiv articolele de presă.

Dacă însă adevărul juridic este redat de conținutul acestor articole, înseamnă că asistăm la un act de violență specific celor mai reprobabile societăți totalitariste”, au argumentat reprezentanții Platformei Civice „Împreună” pe pagina de Facebook a organizației.