Joi, 26 Septembrie 2019, ora 18:00, la Sala Cafenea de la ARCUB, strada Lipscani nr. 84 - 90, Platforma civică ÎMPREUNĂ vă invită la conferința EDUCAȚIE ȘI CONȘTIINȚĂ susținută de scriitorul Mircea Platon, se arată într-un comunicat trimis pe adresa redacției ActiveNews.

„Pe pagina organizatorului găsim următoarele argumente:
Kant spunea despre conștiință că este tribunalul pe care îl simte omul în el, iar Mircea Eliade că „misiunea istorică a unui popor se judecă după creațiile lui spirituale” și că „singure valorile culturale justifică existența și misiunea unui popor. Istoria nu ține seamă de popoare sterile din fire.”

Cât din aceste idealuri mai cuprinde azi, în ea, educația copiilor noștri?
Răspunsul la această întrebare e fundamental pentru a ști câtă conștiință le va mai glăsui în inimă și de câtă misiune istorică vom mai fi animați ca popor.

Mircea Platon este intelectualul creștin care afirmă dovedit adevărul despre toate acestea deoarece cultura e „adevărul împărtășit, mărturisit sau reprezentat public. Pentru că nu există cultură fără istorie, nu există sedimentare de valori și țesere organică de moduri de viață fără trecerea timpului. De fapt, nu există valoare în noutate decât ca afirmare a ceea ce e veșnic"

Vă invităm , așadar, la o radiografie de care avem nevoie vitală astăzi dacă ne mai pasă de educația copiilor noștri și de conștiința noastră ca popor.  

Mircea Platon (n. 23 iunie 1974, Iași)
Redactor-șef la Convorbiri literare (Iași). Doctor în Istorie (2012), The Ohio State University at Columbus, Ohio, SUA.

A publicat peste 200 de eseuri, comentarii politice și recenzii în toate marile ziare și reviste culturale din țară. A publicat studii de istorie în Russian History (Brill), Du Bois Review: Social Science Research on Race (Cambridge University Press), Fascism. Journal of Comparative Fascist Studies (Brill), French History (Oxford University Press), History of Political Economy (Duke University Press), Intellectual History Review (Routledge)”, se arată în document.

Mircea Platon a fost distins cu numeroase premii și distincții universitare, dintre care amintim:

  • 2013-2015 Social Sciences and Humanities Research Council of Canada Postdoctoral Fellow, Department of History, University of Toronto

  • 2012 Premiul pentru Eseu al USR Iași pentru volumul Conștiința națională și statul reprezentativ (Iași, Timpul, 2011)

  • 2011 Trans-Atlantic Summer Institute in European Studies Fellowship, Center for German & European Studies, University of Minnesota

  • 2011 Lynn and Harry Bradley Foundation Fellowship for Military History, The Ohio State University
  • 2010-2011 Presidential Fellowship, The Ohio State University

  • 2009 Premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române pentru cartea Cine ne scrie istoria? (Iași, Timpul, 2007)

  • 2005-2009 Doctoral Fellowship, Canada Social Sciences and Humanities Research Council

 Bibliografie selectivă

Paseism polemic sau încercare de naționalism critic, eseuri (Iași, Agora, 1996)

Jocuri sub ulm, poezii (Timișoara, Marineasa, 1999)

Literatură cu blazon, eseuri (Iași, Timpul, 2000)

Ortodoxie pe litere, eseuri (București, Christiana, 2006)

Cine ne scrie istoria?, studii și eseuri (Iași, Timpul, 2007)

A treia forță: România profundă, eseuri (București, Logos, 2008; co-autor: Ovidiu Hurduzeu)

Măsura vremii: Îndemn la normalitate, eseuri (București, Predania, 2009; co-autor: Gheorghe Fedorovici)

Conștiința națională și statul reprezentativ, studii și eseuri (Iași, Timpul, 2011)

Cartea străduțelor subtile, poezii (Iași, Ed. Timpul, 2015)

Ce-a mai rămas de apărat (București, Eikon, 2016)

Elitele și conștiința națională (București, Contemporanul, 2017)

Geografie și conștiință națională (Ideea Europeană, 2018)

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews