ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Platforma civică ÎMPREUNĂ a susținut, joi, o conferință de presă cu privire la situația disperată a copiilor româncei Camelia Smicală, sechestrați de Serviciul Social al Primăriei Tampere - Finlanda și aproape abandonați de autoritățile române, cărora le ceruseră protecția și facilitarea repatrierii. În cadrul evenimentului, au luat cuvântul scriitorul Mihai Gheorghiu, avocata Ana Corina Săcrieru, dr. Camelia Smicală, dr. Corina Bistriceanu și avocatul Ciprian Nastasiu.

La începutul conferinței, după proiecția filmării cu ridicarea copiilor în 2015 de către autoritățile finlandeze, scriitorul Mihai Gheorghiu a citat câteva fragmente din ultimul mesaj al Cameliei Smicală, postat miercuri, 20 noiembrie, pe social media.

„Astăzi, Maria închisă, prietenii percheziționați, Mihiai dispărut. Ca să realizați teroarea în care trăim și că este vorba de încălcarea flagrantă a drepturilor omului într-o țară a Uniunii Europene. Poliția a percheziționat casa unor prieteni, ea fiind profesor de sociologie la Universitatea din Tampere. Serviciile sociale au informat că aș fi un nebun periculos, dat afară de la serviciu pe motive de incompetență, un pericol pentru copii și pentru societate. Nimeni nu verifică informațiile date de către serviciile sociale, nici măcar la angajatorul meu, care nu are cunoștință de faptul că m-ar fi concediat, ci din contră. Maria este în continuare izolată, nu are dreptul să părăsească „închisoarea”, să ia legătura cu nimeni și nici să meargă la școală. Mihai este dispărut, hăituit de cei care ar fi trebuit să-l apere. Avocatul finlandez nu este de găsit. Nimeni nu vrea să ne asculte, nimeni nu vrea să vorbească cu copiii și să ne trateze ca pe niște ființe umane. Toți ne răspund că a dat ordin Socialul sau așa a spus Socialul. În 2015, în baza unor minciuni, fără a se verifica autenticitatea afirmațiilor, s-au executat orbește ordinele, am fost agresați în propria noastră casă de către autorități, iar, când s-a dovedit minciuna, am fost condamnați, pentru ca oficialii să-și acopere ilegalitățile cu alte minciuni. Același mod de operare continuă. Astăzi, 20 noiembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, doi copii din Uniunea Europeană sunt hăituiți de către cei care ar trebui să îi apere.

Asta este, aproape integral, postarea și mesajul d-nei Camelia Smicală de ieri (miercuri -n.r.). Situația copiilor este, la ora actuală, dramatică. Practic, sunt copii hăituiți, copii care nu mai au în niciun fel securitate emoțională, psihologică. Efectele acestui abuz, acestei traume continue sunt extrem de grave și aproape necuantificabile. Cu toate acestea, această familie a rămas singură, suspendată între autoritățile române și cele finlandeze, autoritățile române practic nerecunoscându-le statutul de cetățeni români și neîntreprinzând nimic în sensul protecției acestor copii. Nu mă voi referi la aspectele juridice, dar aspectul uman al acestei tragedii e imposibil să nu ne miște, este imposibil să nu nască minima reacție umană, de solidaritate, de comuniune cu această familie”, a atras atenția scriitorul Mihai Gheorghiu, președintele Platformei Civice ÎMPREUNĂ.

A urmat un dialog în direct, prin Internet, între avocata Ana Corina Săcrieru și mama copiilor sechestrați de autoritățile finlandeze, Camelia Smicală.

„Vinerea trecută, trebuia să iau pe Mihai și pe Maria de la Centru pentru un weekend acasă. Veneam cu mașina de la serviciu, eram în drum spre casă, când am fost sunată că weekendul familiei s-a anulat și, începând de acuma, nu-mi voi mai putea vedea copiii. Mai vorbim la anul dacă vor mai fi întâlniri sub supraveghere! Pe motivul că aș fi vrut să fug cu copiii în România. Deci eu joi am stat până la doisprezece, am făcut mâncare pentru weekend, am făcut curat în casă, că trebuia să iau copiii. După aceea, m-a sunat Mihai disperat, că el a fugit pentru că l-au anunțat că vin să-l ia de la școală și mi-a spus că nu mai suportă din nou izolarea la care a fost supus în anii 2015-2016, că nu mai suportă să o ia de la capăt, că efectiv nu mai are putere. Mi-a spus că fuge la un prieten, dacă nu există altă soluție. Maria fusese deja luată de la școală și era izolată. În acest moment nu știu absolut nimic despre Maria, nu poate lua legătura cu nimeni, nu a fost lăsată să meargă la școală. Fiind disperată, pentru că am retrăit, mi s-au redeschis rănile din 2015, când am fost brutalizați în propria noastră casă, apoi în 2016, deci e a treia oară când mi se fură copiii, în fapt, am căutat ajutorul României. Abia atunci am cerut ajutorul României, am mers până la Ambasadă, am vorbit cred că de 3-4 ori cu d-l ambasador, i-am cerut protecție. Mihai era gata să ajungă și el acolo, ca să fie în siguranță. Iar d-l ambasador ne-a refuzat găzduirea în ambasadă și protecția. 

Există posibilitatea ca Maria să fie dusă la Psihiatrie, există orice posibilitate, pentru că informațiile date de către Social nu sunt credibile. De exemplu, Socialul îl caută pe Mihai pe motivul că eu aș fi un pericol public, că aș fi rămas fără serviciu, că aș vrea să-l omor pe Mihai, să mă omor pe mine, deci, numai minciuni! Nu pot să cred nici un cuvânt din ceea ce spune Socialul, iar Maria nu a avut dreptul să meargă la școală, nu a avut dreptul să ia legătura cu nimeni, iar avocatul copiilor este ... dispărut.

Vineri am reușit să vorbesc, atât eu, cât și Mihai, cu avocatul copiilor. I-am explicat situația. De vineri nu mai știm absolut nimic de el (de avocat - n.r.): nu răspunde la telefon, nu răspunde la mesaje. Din câte am înțeles, nu a răspuns nici la telefoanele Poliției. De pe pagina firmei lui au fost șterse toate numerele de telefon, datele de contact. Deci, nu știm. Avocatul a încercat absolut tot, a scris chiar și un apel de urgență în mai pentru reintegrarea copiilor cu familia, a cerut justiției să rezolve acest caz, să se judece în regim de urgență. Din mai, justiția refuză să ia cazul în cercetare.

Pentru că am luptat mulți ani cu acest sistem, cu această caracatiță, pot să vă spun -și spusele mele sunt confirmate de anchetele și studiile făcute de către televiziunea finlandeză- că este vorba de un sistem care face bani, miliarde. Fură copii numai din familii bune, pentru că acei părinți vor lupta pentru copiii lor. Mie mi-au furat peste 200.000 de euro și acest sistem manevrează miliarde de euro. Dacă nu-i oprim, pe viitor se vor fura copii numai din familii bune, la fel cum se face în țările nordice”, a declarat Camelia Smicală, prin Internet, la conferința de presă a Platformei civice ÎMPREUNĂ.

„Ceea ce ați văzut în deschidere este momentul preluării copiilor, moment de la care, până în 2018, copiii nu au avut voie să se întâlnească cu mama lor decât sub supraveghere, o dată pe lună, timp de 3 ore, cu traducător, pentru ca, dacă vorbeau în română, să știe reprezentantul Serviciului Social ce anume vorbesc ei în română. Urmare și a presiunilor societății civile, (mama) a avut dreptul să-i vadă o dată la 3 săptămâni, un weekend, deci de vineri după-amiază până duminică seara. Acesta era programul de vizitare a minorului al unei mame, fără să existe o hotărâre judecătorească în acest sens, până pe 15 noiembrie 2019. Vineri dimineață, cei din cadrul Serviciului Social au contactat-o telefonic pe Camelia Smicală și i-au adus la cunoștință, sec, că există suspiciuni că ar vrea să plece cu copiii din țară și că, prin urmare, copiii vor fi complet izolați. Aceasta însemnând ca în perioada 2015-2018, adică fără posibilitatea să-și mai vadă mama. În aceste condiții, Mihai a fugit de la școală, iar Maria a fost deja izolată, fără să știm nici unde a fost izolată, nici în ce condiții. De luni dimineață, nu s-a prezentat la școală. Vineri, avocatul a încercat să o contacteze telefonic, lucru care i-a fost refuzat avocatului. Acesta e ultimul lucru pe care a mai apucat să îl afle d-na Smicală. Au încercat rudele, bunicii, sora Andreea a încercat să ia legătura cu Maria și nu se știe absolut nimic de ea. Acesta este stadiul la zi al agresiunilor fără precedent: sunt doi copii hăituiți ca două animale. În acest moment, avem de a face cu doi cetățeni români -pentru că și Maria și Mihai au cetățenie română-, cu domiciliul legal în Piatra Neamț, la bunicii lor, (cetățeni români) care sunt complet desconsiderați de autoritățile române -sau, cel puțin, așa rezultă din tăcerea de gheață a autorităților române”, a explicat avocata Ana-Corina Săcrieru, purtătoare de cuvânt a fostei Coaliții pentru Familie.

La câteva ore după conferința de presă, Platforma ÎMPREUNĂ a lansat trei apeluri, în numele copiilor familiei Smicală, către toate cultele religioase, către toate ambasadele țărilor din U.E. și către întreaga societate românească.

„Azi, Platforma civică ÎMPREUNĂ a lansat trei apeluri, în numele copiilor familiei Smicală : către toate Bisericile, către toate reprezentanțele diplomatice ale statelor membre UE și către întreaga societate românească.

1. Către toate Bisericile și cultele religioase, pentru a interveni pe lângă autoritățile finlandeze și cele românești în sprijinul protecției și susținerii copiilor familiei Smicală.

2. Către toate reprezentanțele diplomatice ale statelor membre UE, pentru a interveni, din solidaritate europeană și în interesul superior al copiilor, în sensul respectării drepturilor fundamentale ale copiilor familiei Smicală.

3. ZI DE SOLIDARITATE NAȚIONALĂ SI INTERNAȚIONALĂ - ziua de 30 noiembrie, de Sf. Andrei, ocrotitorul României, în sprijinul Mariei și lui Mihai Smicală

Către întreaga societate românească, către diaspora românească din statele UE și SUA, pentru a acționa în data de 30 noiembrie, de Sf. Andrei, ocrotitorul României, în sprijinul Mariei și lui Mihai Smicală. Să dăm acestei zile semnificația unei zile de solidaritate cu familia Smicală, manifestând, scriind mesaje și petiții autorităților din România și din Finlanda.

Așa să ne ajute Dumnezeu !”, a scris, joi, editorul paginii de social media a Platformei ÎMPREUNĂ.