ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Maya Forstater, activistă feministă și șefa organizației caritabile „Sex Matters” (care susține diferențierea biologică între sexe), a fost vizată de poliția din Marea Britanie în urma unei postări pe platforma X legate de medicul transgender Kamilla Kamaruddin. 

Forstater este în prezent investigată de poliție pentru ceea ce Poliția Metropolitană a numit „comunicare rău intenționată”. În postarea în cauză, publicată în iunie anul trecut, ea l-a criticat pe Kamaruddin pentru modul în care efectua examinări intime, pe care Forstater a susținut că acesta le făcea fără acordul pacienților, potrivit ReclaimtheNet

Investigația a fost cauzată de răspunsul lui Forstater la o postare pe blog a dr. Kamaruddin, fost medic generalist care a devenit „femeie” transgender. Kamaruddin a afirmat că pacienții permit mai multă libertate pentru examinările intime, comparativ cu situația de dinainte de „tranziția” lui Kamaruddin. Postarea lui Forstater conținea un link către o postare anterioară pe blogul ei în care punea la îndoială legitimitatea consimțământului dat de pacienții lui Kamaruddin.

Consecințele juridice ale presupusei infracțiuni ar putea fi grave, constând într-o posibilă pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani. Forstater a câștigat anterior un proces legat de libertatea de opinie la locul de muncă, ea afirmându-și dreptul de a-și exprima opinii critice legate de ideologia de gen fără a se confrunta cu discriminarea la locul de muncă.

Într-un interviu pentru The Times, ea a dezvăluit că a primit în august un e-mail de la poliție, în care a fost notificată despre anchetă, nefiind însă menționate motivele. Ulterior, ea a fost intervievată la secția de poliție Charing Cross.

Forstater a fost chestionată cu privire la natura potențial „transfobă” a postării ei.

Ea și-a apărat poziția, afirmând: „Postarea mea nici măcar nu este un text care ar fi șters de Twitter”. Ea a descris experiența sa ca fiind o formă de „hărțuire și intimidare” din cauza convingerilor sale și a menționat posibilitatea de a intenta o acțiune legală împotriva poliției pentru gestionarea cazului.

La zece luni de la chestionarea din partea poliției, situația lui Forstater rămâne nerezolvată, în ciuda eforturilor avocatului ei de a contesta temeiurile anchetei.

„În ciuda faptului că avocatul meu a transmis declarații scrise cu capitole din lege, susținând că ancheta este nejustificată și cerând rezolvare, rămân încă sub investigație”, a declarat ea.