ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polițiștii nu mai răspund penal dacă folosesc armele de foc pe care le au în dotare, potrivit unei noi legi votate de Parlament.

Oamenii legii nu vor mai putea fi dați în judecată dacă vor trage în hoți sau alți suspecți periculoși. Inițiatorii legii spun că România era printre singurele țări din Uniunea Europeană în care polițiștii aflați în pericol ezitau să folosească armele de foc pentru a nu li se întocmi dosare penale.

Dacă își foloseau armele, ofițerii de poliție erau obligați să scrie zeci de pagini în care să-și explice gestul.

„Aceste noi prevederi sunt ancorate în realitatea anului 2016. Acel uz de armă din 1996 era o prevedere comunistă. Dacă aveam vătămare, era cercetat pentru vătămare, dacă era deces, era cercetat pentru omor calificat”, a explicat vicepreședintele SNPPC, Dumitru Coarnă, potrivit digi24.ro.

Sute de polițiști, jandarmi, ofițeri SPP și militari au fost cercetați pentru că și-au folosit armele în timpul serviciului. Unii au fost chiar condamnați. Un polițist din Galați, de exemplu, a fost găsit vinovat pentru omor după ce a împușcat un suspect care l-ar fi atacat. Înainte ca legea să se schimbe, polițistul mărturisea:

„Cel care are curajul să efectueze această acțiune, să tragă, e privit de colegi drept un pic nebun, mulți n-ar face-o”.

Proiectul a fost gândit de deputatul Ștefan Burlacu, fost ofițer SPP. 

„Uzul de armă executat în condițiile și situațiile prevăzute de lege înlătură caracterul penal al faptei și răspunderea materială”, se arată în noua lege a armelor.

Cu alte cuvinte, cei care vor trage cu pistoalele sau puștile vor da explicații șefilor și procurorilor, dar nu vor mai putea fi dați în judecată dacă anchetatorii constată că au respectat legea.

„Dacă infractorul sau familia îl acționau în instanță, el trebuia să se apere singur. Instituția își lua mâna de pe el, se apăra singur. Cântărea de câteva ori, să trag sau nu”, a spus deputatul Ștefan Burlacu.

De asemenea, în situații excepționale, precum amenințările teroriste, armamentul poate fi folosit fără somație, potrivit noii legi.