ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Poliția Română a fost premiată, în urma a trei operațiuni încheiate cu succes, de Centrul de Aplicare a Legii pentru Europa de Sud-Est - SELEC. 

„Profesionalismul polițiștilor români a fost recunoscut, încă o dată, pe plan internațional. Rezultatele obținute în cadrul unor operațiuni internaționale de mare amploare, ce au vizat destructurarea mai multor grupări infracționale, au fost cele care au determinat premierea colegilor noștri de către SELEC (Southeast European Law Enforcement Center)", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).


Operațiunea „European Money Mule Action" — (EMMA), desfășurată la nivel european, a vizat activitatea de spălare a banilor proveniți din săvârșirea unor infracțiuni informatice, prin intermediul cărăușilor de bani. În cadrul acestei acțiuni, au fost efectuate 19 percheziții domiciliare și au fost identificați 34 de cărăuși de bani, opt persoane fiind arestate preventiv, iar alte șase au fost puse sub control judiciar.

Potrivit sursei citate, Poliția Română a fost coordonatorul pe Europa al acestei operațiuni, care a reunit autoritățile judiciare din Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Marea Britanie, Ucraina și Statele Unite ale Americii.

„Operațiunea 'Red Coast' este o investigație în domeniul skimming-ului, în urma căreia a fost destructurată o rețea infracțională care ar fi compromis ATM-uri din București și Giurgiu. Membrii grupului infracțional se ocupau cu transcrierea datelor obținute de pe cardurile victimelor pe carduri blank, ce urmau să fie folosite pentru retragerea de numerar din străinătate, respectiv din Belize, Jamaica, Guatemala și Indonezia", se arată în comunicat.

Trei persoane au fost arestate preventiv pentru constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, punerea în circulație de valori falsificate, deținere de instrumente în vederea falsificării de valori, acces ilegal la un sistem informatic și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

„Cel de-al treilea caz a fost operațiunea 'Lightning', în cadrul căreia Poliția Română, în colaborare cu colegii din Bulgaria, au destructurat o grupare infracțională, specializată în tâlhării, distrugeri și furturi calificate, care ar fi acționat în perioada iulie 2015 — aprilie 2016, pe raza județelor Constanța, Galați, Brăila, Buzău, Olt și Argeș, iar ulterior s-ar fi ascuns în Bulgaria. În urma flagrantului organizat de către polițiștii români, în luna aprilie a acestui an, trei bărbați, bănuiți că ar fi provocat pene de cauciuc prin înțeparea anvelopelor, pentru a sustrage bani din autovehicule, au fost arestați", precizează IGPR.

Potrivit sursei citate, în toate aceste cazuri, cooperarea internațională „eficientă și rapidă" între autoritățile participante a fost susținută și facilitată de SELEC.