ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pompierii bihoreni au donat peste 500 de cărți elevilor școlilor din satele Șușturogiu, Fîșca și Bucuroaia, unități de învățământ care până acum nu aveau o bibliotecă.

Cu ajutorul militarilor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Crișana, copiii pot citi de acum cărți din listele de lecturi obligatorii și suplimentare, dar și creații aparținând tezaurului literar universal.

„Pentru a veni în sprijinul acestor elevi, pompierii militari au achiziționat opere literare scrise cu precădere, de autori români, iar copiii lor au donat sute de cărți din propriile bilblioteci, bucurându-se să schimbe în bine viețile altor copii, proiectul beneficiind de asemenea, de sprijinul Imprimeriei de Vest Oradea”, precizează ISU Crișana.

Pentru a stimula creativitatea copiilor, dar și adeziuniunea lor la valorile naționale, în cadrul proiectului a fost organizat un concurs de creație literară cu tema „Dragostea de neam și țară”, la care au participat toți elevii celor trei școli.

Ei au trimis pompierilor militari, prin e-mail, poezii, desene și compuneri, iar fiecare participant a fost răsplătit cu câte o carte. Cei mai talentați dintre copii au primit diplome și premii constând tot în cărți.

Lucrările celor 24 de copii premiați și a altor elevi talentați vor fi publicate pe pagina oficială de internet a pompierilor bihoreni (www.isubh.ro) la secțiunea „100 de cărți românești pentru Centenar”.

Pompierii de la ISU Crișana spun că „proiectul a fost inițiat cu un scop bine definit: cel de «a salva destine» prin cultivarea dragostei de carte și de a consolida sentimentul identității naționale prin promovarea, în rândul copiilor, a operelor literare scrise de autori români, elevii familiarizându-se astfel cu modul de viață și de gândire al românilor de-a lungul secolelor, prin intermediul operelor consacrate din literatura națională.”

Dăruirea cărților a început la 17 mai, de Ziua Eroilor, „pompierii vorbindu-le elevilor despre însemnătatea acestei zile și despre modul în care pot aduce un omagiu strămoșilor care și-au dat viața pentru neatârnarea noastră, a tuturor românilor, și anume citind despre faptele acestor bravi eroi și păstrându-i astfel vii în memoria neamului. 

Cea de-a doua acțiune de donare a cărților a avut loc în data de 18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor - edificii păstrătoare de istorie și cultură, iar elevii celei de-a treia școli au primit cărțile în data de 21 mai, cu ocazia Zilei Mondiale pentru Diversitate Culturală, pentru Dialog și Dezvoltare, prilej cu care pompierii militari le-au explicat copiilor importanța identității și culturii naționale în cadrul patrimoniului cultural universal.

Spre marea bucurie a pompierilor, copiii au rezonat cu mesajul acestui demers, lucrările realizate de elevi constituind o frumoasă dovadă în acest sens. Mai mult, elevii Școlii Gimnaziale Bucuroaia i-au primit pe pompieri îmbrăcați în straie populare, pregătindu-le un program constând în intonarea unor cântece patriotice, aceasta fiind doar una din surprizele oferite, la rândul lor, de către «salvatorii zilei de mâine».”
 

De fiecare dată când au mers prin școli, pompierii au desfășurat și o campanie de informare și de pregătire a elevilor în domeniul situațiilor de urgență, care să-i ajute nu doar la protejarea propriilor vieți, ci și a patrimoniului artistic și cultural național.

„În total, peste 500 de cărți au ajuns acolo unde era nevoie de ele, la cei pentru care așa cum ne-au arătat, impresionându-ne, o carte chiar reprezintă un dar minunat”, mărturisesc pompierii de la ISU Crișana.