900.000 de români au murit, au fost răniți sau dați dispăruți în cel de-al Doilea Război Mondial. Ororile luptelor sunt încă vii în memoria a 15 mii de veterani. Printre ei, sublocotenentul în retragere Iacob Rus. O poveste impresionantă, realizată de TVR cu ocazia Zilei Veteranilor, sărbătorită vineri, 29 aprilie. 

În 1940, Iacob Rus avea 18 ani. S-a înrolat voluntar în armată. Pregătirea a făcut-o cu Regimentul 3 grăniceresc de la Sibiu. Primăvara lui '44 l-a prins pe frontul de est, în linia întâi. Făcea parte din Batalionul 30 Vânători de munte. Și-a salvat de la moarte camarazi de arme.

În august 1944, după ce România a întors armele împotriva Germaniei, Iacob Rus a căzut prizonier la ruși. Spune că a avut noroc, pentru că nu a ajuns în Siberia. Și din nou pe front, de dată asta, în vest. Povestește cu umor cum, împreună cu patrula din care făcea parte, a capturat două patrule de nemți. Sfârșitul războiului l-a prins în munții Tatra. 

După război a absolvit facultatea de biologie-geografie și s-a căsătorit cu o învățătoare. Sublocotenentul în retragere Iacob Rus are acum 94 de ani. 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews