ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La numai 13 ani, Iulian Petru Coltor ne demonstrează că nu există copii perfecți și copii imperfecți. Că fiecare viață adusă pe lume e doar o lumină și că, dacă există dragoste și voință, orice copil poate ajunge departe.  

Băiețelul din Alba Iulia s-a născut în 21 septembrie 2003. „De problemele lui am aflat încă de la naștere, că ar fi posibil să fie sindromul Down. În decembrie 2003 am fost la Institutul de Genetică din Cluj unde ni s-a confirmat: trisomie 21 mozaicism. Este o formă mai ușoară a sindromului Down. După patru luni, am început să mergem la kinetoterapie”, le-a povestit tatăl lui Iulian, Petru Coltor, jurnaliștilor de la Alba24.ro.

Iulian a început să meargă mai târziu decât ceilalți copii de vârsta lui, la 1 an și jumătate, iar să vorbească, șase luni mai târziu. Ȋn ciuda acestor probleme de dezvoltare, părinții au încercat să-i facă viața cât mai normală. Iulian a mers la aceeași grădiniță ca și fratele său, cu un mai mic decât el, după care a fost înscris la o școală obișnuită. „Faptul că am ales o școală de masă a fost cel mai benefic lucru pentru el. Am fost îndrumați să mergem la școala specială, însă acolo sunt copii cu probleme de comportament, iar el, fiind o fire foarte sensibilă și iubitor, are nevoie de oameni care să-l iubească, la rândul lor. S-a format o comisie la nivel de județ care ne-a recomandat școala de masă, însă cu o curriculă adaptată”, spune Petru Coltor.

Acum, Iulian este în clasa a VI-a și spune că își iubește colegii, care i-au devenit foarte buni prieteni, dar și pe „teacher” (n.r. – profesorul de limba engleză). Colegii l-au primit cu brațele deschise, doar părinții lor au fost ceva mai reticienți, pentru că nu știau ce înseamnă sindromul Down. „Uneori le e frică să nu se transmită”, spune tatăl lui Iulian.
După ce se întoarce de la școală, Iulian își face temele ajutat de mama, despre care el spune că e „frumoasa lui”. 

 
După ce termină cu lecțiile, băiatul merge la... antrenamente. Primul lui contact cu mișcarea în ritm susținut a fost în sala de recuperare, la kinetoterapie. Acum, Iulian aleargă și practică intensiv înotul. Merge la bazin de două ori pe săptămână, unde se antrenează cu profesoara Neli Grosu de la Asociația Orizont, iar de patru ani participă la concursuri, reușind să urce pe podium de fiecare dată.

Datorită acestor rezultate bune, în 2013 părinții lui au fost contactați de cei de la Special Olympics, iar un an mai târziu Iulian a participat la prima tabără de schi de la Straja. Atunci s-a luat în considerare participarea lui la ediția din acest an a Jocurilor Mondiale Special Olympics de iarnă din Austria.

Pentru această competiție, Iulian s-a antrenat în tabere organizate, ultima dintre acestea fiind luna trecută, la Parâng.
 

Iar peste câteva zile, Iulian va pleca la Viena, împreună cu tatăl său, pentru a reprezenta Special Olympics România, pentru prima dată într-o competiție internațională. Băiatul concurează la proba de snowshoeing, „fugă pe zăpadă cu racheți”, cum o descrie chiar el, un sport despre care spune că-i place la fel de tare ca și înotul.

Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics Austria 2017 vor avea loc în perioada 14 – 25 martie și vor reuni 3.000 de sportivi din 100 de țări. România participă pentru a patra oară la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics, iar la această ediție țara noastră este reprezentată de 16 sportivi ce concurează la patru discipline – schi alpin, schi fond, patinaj și mers pe zăpadă.

Active News le urează mult succes lui Iulian Coltor și colegilor lui din delegația României! Sunteți cei mai buni!