ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O femeie din Brașov care a avut un accident de muncă și a avut nevoie de mai multe intervenții chirurgicale la mâna dreaptă, nu primește pensie de boală cu toate că nu își poate folosi mâna, povestește pe pagina sa de Facebook șeful Secției de Chirurgie Plastică de la Spitalul Judetean Brașov, medicul Dan Grigorescu.

El spune că există persoane integre din punct de vedere fizic care primesc ajutoare sociale, însă un caz ca acesta este ignorat. Medicul, mai scrie ironic că, în asemenea circumstanțe începe să regrete că nu i-a amputat mâna femeii. 

„Așa nu se mai poate! Am lăsat să treacă suficient timp pentru ca aceia care ar fi putut face ceva la modul omeniei profesionale s-o facă. N-au făcut-o! Pentru asta, voi ăia, medici ca și mine, aveți lipsa mea definitivă de stimă!", scrie șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, Dan Grigorescu, pe pagina sa de Facebook. 

El povestește cum, în urmă cu doi ani, o femeie a avut un accident de muncă, prinzându-și mâna dreaptă la un calandru fierbinte dintr-o călcătorie industrială, accident ce i-a afectat întreaga palmă și cele cinci degete. Femeia a avut mai mult de 10 intervenții chirurgicale, însă, cu toate eforturile medicilor, rezultatul nu a fost bun, iar mâna nu este funcțională aproape deloc. 

„Eforturile au fost mari, deoarece pacienta a vrut să aibă cât mai mult din mâna originală. Numai că o are, cum spunem noi, plasticienii, mai mult la inventar, pentru că nu este funcțională aproape deloc. E însă deosebit de importantă pentru pacientă din punct de vedere psihologic, atât timp cât nu se uită lumea la ea ca la circ, așa cum ar fi dacă i-ar lipsi de tot. Sau aproape deloc", relatează medicul. 

Specialiștii i-au evaluat capacitatea de muncă pentru a o încadra pe femeie într-una dintre variantele de pensie de boală, decizia lor fiind că deficiența funcțională este minimă, deci fără pensie. „Deficiență funcțională MINIMĂ! FĂRĂ PENSIE DE BOALĂ! V-au rămas falange la degete, i-au spus, doct, unii din comisie, fără să-i examineze funcțiile actuale ale restului de mână, mai întâi strivită și arsă, iar mai apoi reconstruită în multe ore de intervenții chirurgicale. Nu aveți decât 40% deficit, așa că, ASTA E!, au concluzionat, în dispreț față de situația DEFINITIVĂ a pacientei, unii ăia...", mai spune Dan Grigorescu. 

Medicul din Brașov se arată revoltat de faptul că persoane integre fizic primesc ajutor social, însă un om care a avut un astfel de accident din cauza căruia nu mai poate munci, nu primește nimic. Grigorescu explică faptul că mâna unui om este „organul esențial al muncii", fără de care, chiar și întreagă, dacă nu poate prinde nimic cu ea, nu poate face nimic. 

„Oameni buni! Toată lumea medicală știe că o structură fără funcție nu are, practic, nicio valoare în afară de cea psihologică (hai să vă dau, în trecere, exemplul reconstrucției de sân după îndepărtarea celui original în cancerul mamar). Ce să mai spunem despre mână, care la om este organul esențial al muncii? Dacă nu poate „prinde” nimic cu ea, chiar „întreagă” fiind, cu toate degetele și falangele „originale” (ce ați zice, de pildă, de o mână paralizată?), poate oare cineva de pe Pământul ăsta munci? Rușine să ne fie!", mai spune medicul. 

El susține că începe să regrete că nu i-a amputat de la început mâna femeii și s-au chinuit, și medici, și pacientă. „Zău că, în asemenea circumstanțe, mă încearcă rău de tot regretul că nu i-am amputat Marinelei Farcaș încă de la început mâna și ne-am chinuit (și noi, cei din echipa medicală și pacienta, atâta amar de timp)! Măcar avea de-o pensie, acolo...", concluzionează Dan Grigorescu, publicând și fotografii cu mâna femeii și cu decizia medicală a specialiștilor asupra capacității de muncă. 

Medicul mai scrie că femeia vrea să îi dea în judecată pe cei care i-au refuxzat dreptul la pensie: „Am făcut publice datele personale ale pacientei cu acordul ei. Și așa vrea să vă dea în judecată, măi, ăia unii de la Institut! Sper să aflați și voi ce preț au lacrimile pe care abia poți să ți le ștergi cu o mână ca asta!".