ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În satul Craiva Veche din județul Alba, la doi pași de vechea cetate dacică de la Piatra Craivii, un fierar cum nu mai există astăzi în România fabrică arme și unelte antice unicat după metodele folosite odinioară de strămoșii daci.
 
Emanuel Bezeriță (42 de ani), alias Komakiza, după numele unui soldat dac mercenar în Egipt, și-a amenajat la Craiva Veche o căsuță și un atelier în care lucrează cu aceleași unelte care existau pe vremea dacilor și romanilor. Emanuel este chiar singurul locuitor al satului, care a fost părăsit în urmă cu 50 de ani ca urmare a unor alunecări de teren devastatoare. Singura construcție care a rămas cât de cât în picioare este fosta biserică a satului. În pereții ruinelor bisericii sunt zidite pietre aduse din cetatea dacică de la Apoulon.  
 
Zona este plină de vestigii istorice, având în vedere apropierea de vechea cetate dacică. Bărbatul s-a mutat în localitatea aflată la 18 kilometri de Alba Iulia pentru a avea liniștea atât de necesară pentru creațiile sale originale, dar și pentru că-i place foarte mult modul în care trăiau dacii. Exceptând telefonul și accesul la internet, se poate spune că Emanuel trăiește aproape la fel ca dacii. Nu are nimic din ceea ce înseamnă civilizație modernă - apă, gaz, curent, asfalt. Viețuiește auster, exact ca strămoșii noștri. 
 
Lângă casă și-a amenajat un atelier de fierărie, cu foale din piele de bivol și nicovală celtică, sub formă de piramidă întoarsă. Aici confecționează temutele arme dacice, care au fost spaima soldaților români. Celebra sabie încovoiată este arma cu care Emanuel se mândrește și cu care participă la festivaluri de reconstituire a evenimentelor din istorie, unde intră în lupte cu „romani". Komakiza mai confecționează sulițe cu vârf din fier ascuțit la ambele capete și din lemn ușor. Sulițele și lăncile au cozi din lemn de sânger.
 
„Ceea ce fac acolo este axat pe meșteșug, natură, este un loc de refugiu pentru mine. Încerc să pun în valoare trecutul istoric al zonei și meșteșugul de fierărit, care este aproape pierdut. Cred că sunt printre cei mai tineri fierari din țară. Mai există fierari, dar sunt bătrâni și nu mai interesează pe nimeni să învețe", spune fierarul dac. 

Citește mai mult AICI