ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Constantin Reliu are 63 de ani și este din comuna Băcani, județul Vaslui. De  25 de ani el locuia la Istanbul, în Turcia. Dar fără forme legale. 

La sfârșitul anului trecut, pentru că s-au înăsprit controalele, omul a fost ridicat de poliție turcă de acasă, dus în arest, iar apoi expulzat din țară. La 3 ianuarie anul acesta, el s-a întors în România, dar imediat după ce a coborât din avion, autoritățile de la aeroport i-au dat o veste șocantă: soția l-a declarat mort, în urmă cu 15 ani, ea refăcându-și apoi viața cu un cetățean italian.

Potrivit estnews.ro, în 1989, din cauza neînțelegerilor cu soția, Constantin Reliu a rupt legatura cu familia și a plecat din țară, fără să se mai uite înapoi. A lucrat ca bucătar prin diverse hoteluri și și-a construit o bună reputație printre localnici. Avea o viață bună acolo, iar dacă nu ar fi expulzat de autoritățile din Turcia, spune că nu s-ar fi întors nici acum în România.

După ce la aeroport autoritățile l-au informat că, din punct de vedere legal, el nu există, bărbatul a ajuns apoi la Bârlad și la Băcani, speriindu-i pe toți cei care, crezându-l mort, fuseseră la pomenile făcute pentru sufletul lui adormit.

 
„Sunt un om mort în țara mea, pentru familia mea, pentru toți. Nu am identitate. E un paradox. Sunt viu, și totuși mort! În Otopeni, am aflat că sunt… mort. Am avut un șoc! Nu îmi puteam reveni. Am dat declarații câteva ore, apoi am venit la Bârlad. Apartamentul pe care l-am cumpărat acum 40 de ani era trecut pe numele fostei soții, întrucât ea s-a recăsătorit după ce a obținut în instanță o hotărâre judecătorească prin care am fost declarat mort. Am încercat să dau de un frate care lucra la fabrica de oxigen. Fabrica nu mai există, fratele e în Spania. Sunt… mort, deși viu”, spune bărbatul care aleargă acum de la o instituție la alta, pentru a-și recăpăta identitatea.

Citiți mai multe despre această poveste aici.