Un cetățean congolez ajuns în România imediat după Revoluție povestește cum a decurs acomodarea sa în țara noastră, de la studiile efectuate la Universitatea Politehnică, la cariera în fotbal și convertirea la ortodoxism.

Fiu de diplomați, Aime Lema (48 de ani), a venit în țara noastră îndemnat de tatăl său să-și găsească o țara sigură din punct de vedere politic. În timpul studiilor a jucat fotbal la mai multe echipe din divizia C, iar apoi și-a deschis o mică afacere în construcții, scrie Adevărul.

Tot în timpul facultății și-a cunoscut și soția, o româncă cu care are doi copii, un băiat și o fată.

În anul 2007 a avut parte de o experiență cu totul specială. În timpul unei călătorii prin țară, a ajuns la Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț, unde l-a cunoscut pe duhovnicul Iustin Pârvu.

„Eu nu știam cine este, nu-l cunoașteam pe părintele Iustin. Am ajuns acolo, am vizitat mănăstirea de maici, n-am vrut să intru la părintele pentru că era coada prea mare. Dar m-a văzut el, s-a uitat la mine și m-a întrebat: „Tu al cui ești?». Toată lumea mă întreabă asta. Mi s-a părut un om deschis. «Eu sunt din Congo», i-am răspuns. «Dar al cui din Congo?», m-a mai întrebat. I-am zis atunci «Dar eu mai știu al cui sunt, la cât am umblat prin lume…?»", povestește Aime.

Imediat după această întâlnire, aflând că are o firmă de construcții, părintele Iustin i-a cerut lui Lema să-l ajute la construirea unui azil de bătrâni în incinta așezământului monahal.

Ulterior, congolezul a trecut de la catolicism la ortodoxism.

„N-am fost niciodată un practicant. (...) Au venit șapte preoți. Așa m-am botezat. Mi-au dat o haină albă, m-au băgat într-un cazan foarte mare. M-au băgat ca și cum aș fi fost un copil mic. Era frig, era noiembrie. Simțeam că sunt foarte ușurat. Mă gândeam la lucrurile la care nu m-am gândit niciodată. Stând pe lângă un altfel de om te gândești la faptele rele pe care le faci și la faptele bune pe care ar trebui să le faci. La mine începuse o luptă, trebuia să fiu atent la tot ceea ce făceam, o chestie care nu conta înainte", sunt amintirile din clipa în care congolezul a devenit membru al Bisericii Ortodoxe Române.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews