Unul dintre eroii necunoscuți al Primului Război Mondial este un fost contabil și unul dintre numeroșii români care și-au apărat țara cu arma în mână.
 
Grigore Nicolescu s-a născut în satul de olari Ștefănești, de lângă orașul Târgu Cărbunești, județul Gorj. A fost cel mai mare dintre cei șapte copii ai familiei. A rămas fără mamă la o vârstă fragedă și a fost nevoit să-și ajute tatăl la muncile agricole, astfel încât a renunțat la școală în clasa a V-a. Omul care are un rol deosebit de important în viața lui este învățătorul Ion Săftoiu. Acesta l-a determinat să termine clasa a V-a și să se înscrie la examenul de admitere la gimnaziul „Tudor Vladimirescu".
 
Elev inteligent, Grigore este admis cu succes. Continuă, apoi, studiile la Școala Superioară de Comerț din Craiova. În anul 1912, Grigore Nicolescu este încorporat pentru satisfacerea serviciului militar la Regimentul 18 Gorj, fiind trimis la Școala Militară din București, pe care a absolvit-o cu rezultate foarte bune, astfel încât a devenit, la final, ofițer de rezervă cu gradul de sublocotonent.

După ce a terminat armata, a fost contabil la o bancă din Craiova, dar, după mai puțin de un an, a fost mobilizat din nou la Regimentul 18 Gorj, unde a primit funcția de comandant de pluton.
 
„La data de 14 august 1916, sublocotenentul Grigore Nicolescu a trecut la comanda plutonului I al companiei a 6-a a Regimentului 18 Gorj infanterie și a luptat în rândurile lui în bătăliile de la Petroșani, Merișor, Buliga și Pui. La 1 octombrie 1916 i s-a încredințat comanda companiei a 11-a a Regimentului 18 Gorj și tot în aceeași zi a fost rănit de schijele unui obuz inamic, cauzându-i șapte răni", scrie istoricul Vasile Marinoiu în lucrarea „Generalul Grigore Nicolescu", citată de adevarul.ro.

A ajuns până la urmă la spitalul din Ploiești, de unde a trebuit să plece din cauza apropierii inamicului, cu toate că rana nu i se vindecase.
 
„La Râmnicu Sărat a întâlnit rămășițele Regimentului 18 Gorj, din care mai rămăseseră opt ofițeri din 97 și circa 300 de ostași din cei 5200 câți intraseră în război la 15 august 1916. Cu acest efectiv redus, regimentul a ocupat poziție defensivă pe dealul Obârșia", spune Vasile Marinoiu. Grigore Nicolescu a fost avansat la gradul de locotenent și i s-a încredințat comanda companiei I, Regimentul 18 Gorj. A participat la lupte și a împiedicat inamicul să pătrundă în Moldova.

„La data de 24 iunie 1917 a ocupat poziția pe care o organizase și apărase Regimentul 28 infanterie din Divizia a III-a. De la această dată, Regimentul 18 Gorj intră în componența acestei Divizii, care a fost însărcinată să ia ofensiva și să străpungă frontul inamic de la Mărășești, reușind să-i străpungă pe austro-ungari și să-i urmărească spre vest până în Munții Vrancei.
 
În acea ofensivă, locotenentul Grigore Nicolescu a luat, cu ostașii companiei sale, 95 de prizonieri și a fost decorat cu ordinul «Coroana României» și «Panglica de Virtutea Militară» pentru curajul și destoinicia deosebită cu care a condus compania, precum și datorită vitejiei de care a dat dovadă la atacul cotei 107 pe care a cucerit-o. Regimentul 18 Gorj a luat în acea ofensivă 775 de prizonieri", mai arată istoricul Vasile Marinoiu.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews