ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În proiectul de hotărâre al Consiliului Local al Sectorului 4, Primarul Daniel Băluță a menționat o prevedere care a suprins, și anume că  că „prezenta hotărâre se va comunica Ambasadei Israelului în România, Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Instituției Prefectului Municipiului București, Inspectoratului Școlar al Municipiului București și Consiliului de administrație al Liceului tehnologic Mircea Vulcănescu”.

Prin inserarea, în mod primordial a Ambasadei Israelului la București, înaintea oricărei instituții a statului român, edilul sectorului 4 a creat impresia că în spatele deciziei de schimbare a denumirii Liceului „Mircea Vulcănescu” a stat chiar statul Israel, prin reprezentanții săi în România. În ședința de CL, primarul a dat de înțeles că Institutul Elie Wiesel - instituție a guvernului român - ar fi un fel de reprezentant al poporului evreu!  „Doresc să marcăm, în acest mod, poziționarea pe care Consiliul Local Sector 4, pe care comunitatea noastră o are în privința oricărei urme de suspiciune legate de însemne care să aducă atingere unei nații profund, profund marcate de holocaust”, spunea el atunci.

Pentru a clarifica lucrurile, ActiveNews a cerut un punct de vedere oficial din partea Ambasadei Israelului la București. Mai precis, cele două întrebări au fost: Care este poziția dvs în ceea ce privește memoria publică a lui Mircea Vulcănescu? Și „Dacă excelența voastră îl consideră pe Mircea Vulcănescu un criminal de războii sau un antisemit?”.

La nici 24 de ore, a sosit și răspunsul doamnei ambasador la București, după cum urmează:

Dragă domnule Șomănescu,

Mircea Vulcănescu a fost subscretar de stat în Ministerul de Finanțe în Guvernul Ion Antonescu și de aceea este considerat a fi o figură controversată. Cred cu tărie că de dragul copiilor, este mai bine să avem liceul numit după un erou român care a salvat vieți, o persoană al cărui trecut poate fi văzut ca impecabil, fără nicio umbră de îndoială. Pe de altă parte, inițiativa de a redenumi străzi și clădiri din diferite orașe face subiectul aprobării autorităților românești.

Toate cele bune,

Ambasador Tamar Samash

Analiza răspunsului, diplomatic fără îndoială, poate duce la anumite concluzii. În primul rând, reprezentantul oficial al statului Israel la București evită să-l numească pe Mircea Vulcănescu drept criminal de război sau antisemit, mulțumindu-se să-l catalogheze drept „controversat”. Poziția Ambasadei se distanțează, astfel, ușor dar clar, de poziția Institutului Elie Wiesel, care-l consideră pe marele filozof ca făcând parte din persoanele „vinovate de săvârșirea de infracțiuni de genocid contra umanității și crime de război”. Nuanța este foarte importantă, pentru că ambasada putea foarte bine să menționeze, într-un limbaj de lemn, de sentința Tribunalului Poporului, fără să fie nevoie să mai adauge ceva. Chiar dacă reprezentanții Tel-Aviv-ului spun că ar prefera ca liceul să poarte numele unui erou, indiscutabil, declarația este importantă pentru că pune sub semnul întrebării însăși motivația demersului instituției conduse de Alex. Florian: controversat înseamnă pus în discuție, iar legea nu interzice memoria persoanelor controversate, ci doar a criminalilor de război. Distincția e clară.

Pentru o comparație, Ambasada SUA s-a pronunțat clar și explicit în ceea ce privește repudierea economistului român Mihail Manoilescu, și el condamnat de autoritățile comuniste. Și Mihail Manoilescu fusese criticat de către Institutul Wiesel. 

„Ambasada SUA își exprimă dezamăgirea cu privire la decizia Băncii Naționale a României de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Băncii Naționale din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale. Manoilescu a promovat și a contribuit activ la ideologia fascistă și sentimentul antisemit în România, care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei țări. În timp ce Ambasada SUA recunoaște dreptul României de a sărbători tradițiile instituțiilor sale, aceste celebrări nu trebuie să includă imagini ale unor persoane care au fost condamnate de către istorie și care, prin faptul că sunt onorate, sunt validate. Această practică contravine fundamentului instituțional democratic al României, promovării statului de drept și protecției drepturilor fundamentale ale omului”, afirma instituția condusă de Hans Klemm, atunci. 

Mai mult, în timp ce mesajul ambasadei SUA este unul în care se indică autorităților românești de cine și de ce să țină cont înainte de a lua decizii, răspunsul doamnei Tamash este fără echivoc: se încheie cu mențiunea, rece și implacabilă, că decizia și răspunderea pentru deciziile privind denumirile străzilor și obiectivelor aparține statului român.

În aceste condiții, este clar că insinuările primarului, pe care le-a repetat apoi și în ședința de consiliu local, privind implicarea „altor popoare” în cazul Vulcănescu sunt lipsite de fundament și nu reprezintă decât o încercarea de a arunca răspunderea decizională în spinarea altora.
 
Marți, de la ora 17:00, Consiliul Local al Primăriei Sector 4 va reanaliza marți decizia schimbării numelui liceului Mircea Vulcănescu. Ședința va avea loc la Grand Mall, din sectorul 4.
 
CLICK AICI pentru memoriul înaintat de ActiveNews
 
CLICK AICI pentru răspunsul ambasadei Israelului