ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Daniel a săvârșit vineri, 06 mai 2016, slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Ghighiu, cu prilejul sărbătorii Izvorul Tămăduirii. Alături de Preafericirea Sa s-a aflat și Părintele Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În predica sa, Patriarhul României le-a vorbit credincioșilor despre semnificațiile sărbătorii de azi, subliniind faptul că Izvorul Tămădurii este o sărbătoare pentru că în ea ni se arată puterea vindecătoare a Mântuitorului Iisus Hristos, care, în cântările acestei sărbători, este numit Izvorul vieții. Maica Domnului este numită Izvor al tămăduirilor. Deci, este totodată o sărbătoare a Mântuitorului Iisus Hristos cel Răstignit și Înviat din morți, dar și o sărbătoare a Maicii Domnului, care este numită Izvorul purtător de viață sau Izvorul Tămăduirilor.

„Această sărbătoare are o multiplicare nu doar la locul de unde se trage numele sărbătorii, «Izvorul Tămăduirii», de lângă Constantinopol, acum în Constantinopol, ci pentru că Mântuitorul Iisus Hristos Înviat din morți este dătător de viață, de sănătate, de tămăduiri. În icoana Izvorului Tămăduirii vedem pe Hristos stând ca un copil în dreptul pieptului Maicii Domnului, care se roagă. Maica Domnului cu mâinile în rugăciune reprezintă Biserica, iar Hristos este viața Bisericii. El este izvorul vieții, iar Maica Domnului, prin puterea harului primit de la Hristos, devine și ea izvor purtător de viață. Această semnificație este deosebit de profundă pentru evlavia poporului dacă ne gândim că toate duminicile care urmează după Sărbătoarea Sfintelor Paști sunt duminici ale tămăduirilor”, a spus Patriarhul Daniel.

Atât Maica Domnului, cât și Mântuitorul Hristos lucrează prin Biserică, a mai arătat Patriarhul României.

„Maica Domnului este icoana vie a Bisericii în rugăciune, iar Hristos este pururi prezent în Biserica Sa. Puterea vindecătoare a lui Hristos a fost dată ucenicilor Săi. În mod deosebit, El le-a dat după Înviere puterea de a vindeca pe om de păcat care este cea mai mare boală. Păcatul este o boală a sufletului, după cum spune Sinodul al VI-lea Ecumenic”.

Patriarhul României a mai menționat că la această sărbătoare trebuie să ne rugăm mai mult pentru cei care nu se mai pot ruga pentru ei înșiși sau nu mai știu să se roage.

„Să avem grijă de cei care suferă în tăcere, în singurătate, care nu mai au bani pentru medicamente, care nu mai au un ajutor. Sunt o mulțime de bolnavi în spitale, dar și în case particulare, o mulțime de bătrâni bolnavi și singuri, o mulțime de oameni care duc crucea grea a bolii de ani de zile. Sunt unii oameni care stau la pat de zeci de ani cu speranța, dacă nu a vindecării trupului, cel puțin cu speranța mântuirii sufletului care este unirea omului cu Dumnezeu”, a mai spus Părintele Patriarh Daniel, potrivit basilica.ro.