ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părintele arhidiacon Ionuț Mavrichi este catalogat drept „homofob” în ziarul „Libertatea” pentru că a spus că „homosexualitatea nu este o stare de normalitate, ci o boală spirituală”. Aceasta este și poziția Bisericii Ortodoxe și a celorlalte culte creștine recunoscute de lege.

Acesta mai este pus la colț pentru că a distribuit știri în care homosexualii erau puși într-o lumină proastă.

Articolul se intitulează „Un teolog care consideră homosexualitatea „o boală spirituală” candidează din partea PMP în Consiliul pentru Combaterea Discriminării” și este semnat de Diana Meseșan.

Analiză:

Articolul a fost înregistrat în google  sub titlul mult mai vandabil „Preotul homofob Ionuț Mavrichi, candidat la CNCD din partea PMP”.

Aceasta este o tactică folosită des de cei de la Libertatea pentru a mima deontologia. Pentru a nu fi considerate titluri de scandal sau click-bait, cei de la Libertatea pun de formă un titlu care respectă normele deontologice, dar înregistrează știrile în google (acolo unde contează la căutări) cu titlurile pe care le doresc cu-adevărat. Spre exemplu, la știrea „Video oribil pe YouTube cu Bendeac luând peste picior mărturia unei fete violate: "Nu pot să mă abțin. Haaa, haaa!”, găsim titlul real dat de Libertatea: „Video cu Bendeac care râde de Ana Maria Mocanu, tânăra violată în Liceu”. 

 

Este evident că cei de la Libertatea încearcă să lipească eticheta de „homofob” de părintele Ionuț Mavrichi, folosind tot felul de tehnici pentru a evita răspunderea pentru această acuzație. De altfel, în articol se fac o serie de afirmații gratuite, pentru care nu ni se prezintă niciun fel de justificare.

Astfel, aflăm chiar de la început că „CNCD e una dintre instituțiile care, susțin forurile europene, au funcționat rezonabil”. Autoarea nu ne spune care sunt acele „foruri europene”, când au făcut acestea o asemenea judecată de valoare asupra CNCD și care sunt criteriile după care aceste „foruri” ar fi evaluat performanțele CNCD.

Mai jos, pentru a se întări eticheta pe care Diana Meseșan o dorește lipită de Ionuț Mavrichi, este citat „Unul dintre specialiștii în drepturile omului care a urmărit îndeaproape Consiliul ani de zile”. Evident, ca și în cazul „forurilor europene”, nici acesta nu este precizat sau denumit. La fel de nesurprinzător este că acest „specialist” anonim spune exact ceea ce doamna Meseșan vrea să audă, și anume că pr. Mavrichi ar fi un „radical”. 

Este rezonabil să credem că acest „specialist în drepturile omului care a urmărit îndeaproape Consiliul ani de zile”, deci nu orice specialist în drepturile omului, ar putea fi unul dintre colegii autoarei articolului, dintre beneficiarii burselor oferite cu generozitate de fundația Open Society(Fundațiile Soroș), de Fundația Erste în cadrul programului „Balkan Fellowship for Journalistic Excellence”, inițiat de Fundația Robert Bosh. Ca o paranteză, Robert Bosh este un industriaș german care pe vremea regimului nazist a folosit sute de mii de oameni pentru muncă forțată și căruia regimul lui Adolf Hitler i-a organizat funeralii naționale, după cum susține Wikipedia.  Închidem paranteza.

Practic, articolul nu aduce în sprijinul acuzațiilor sale nicio parte terță, ci doar afirmații a căror sursă nu este precizată și identificată. Așa se poate demonstra orice. De altfel, într-un ghid despre depistarea știrilor false pus la dispoziție de The Guardian, la capitolul surse este precizat că „dacă sunt precizate studii sau surse, acestea trebuie verificate”. Diana Meseșan nu menționează nicio sursă, niciun studiu din care pretinde că citează. Iar citatele din „specialiști” nu pot fi verificate nicăieri, așa cum cere din ghidul. Așa că din acest punct de vedere, cel puțin, articolul din „Libertatea” despre „homofobia” pr. Ionuț Mavrichi se încadrează la știre falsă sau înșelătoare.

Autoarea face referire la declarațiile fostului senator Puiu Hașotti, care a spus despre homosexualitate că este o boală și pe care CNCD nu l-a sancționat, dar despre care a spus că le consideră „homofobe”.  În acel moment, mai multe personalități s-au solidarizat cu Hașotti, semnând o scrisoare deschisă în care se afirma „ convingerea că homosexualitatea nu este o stare de normalitate, ci o boală spirituală, unul dintre păcatele care vatămă cel mai mult structura interioară a omului.” 

Părintelui Mavrichi i se reproșează că a susținut referendumul pentru definirea căsătoriei și că a distribuit „zeci de titluri cu caracter homofob”.  Dintre acestea enumerăm articolul „O familie „model” de homosexuali a introdus copilul adoptat în rețelele de pedofili”, despre care Diana Meseșan scrie că ar fi „homofob”. Doar că el a fost preluat din presa internațională, iar titlul o reproducere fidelă din publicația „Daily Mail”. Să pui titluri descriptive a devenit „homofobie”?