ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Teologul Radu Preot scrie pe blogul său din Adevărul că „Ceea ce se petrece de câțiva ani cu doamna și cu cei doi copii Simicală în Finlanda depășește cadrele normalității instituționale, oricât de strict croite, încadrându-se mai curând într-un scenariu de groază”.

„Ceea ce se petrece de câțiva ani cu doamna și cu cei doi copii Simicală în Finlanda depășește cadrele normalității instituționale, oricât de strict croite, încadrându-se mai curând într-un scenariu de groază. Nu cunosc detaliile cauzei, de unde și sugestia pentru un editor să adune în volum toate documentele relevante, tocmai pentru ca publicul larg, dar mai cu seamă autoritățile române să înțeleagă mai lesne ce se petrece acolo. Până să apară așa ceva, ceea ce nu mă poate lăsa indiferent este soarta celor doi copii. Înțeleg că aceștia sunt acum izolați nu doar de mama lor, considerată de fostul soț dusă cu capul – dacă nu ai fi, devii cu siguranța în asemenea „condiții" de viață –, dar sunt scoși și din circuitul școlar”, notează Radu Preda, cel care slujește ca preot la o parohie ortodoxă din Germania.


El mai scrie că întâmplările din Finlanda nu cadrează deloc cu imaginea pe care respectiva țară o prezintă lumii: „emancipată, civilizată, prosperă, democratică etc. Să internezi niște copii în căsuța izolată a unei babe vrăjitoare – temă predilectă în narativul nordic – pe motiv de apărare a drepturilor acestora, iată confirmarea ultimă a imposibilității metafizice a unor popoare de a metaboliza Creștinismul. Ideea nu este a mea, ci a lui Kirkergaard”.
 
În final, Radu Preda se întreabă de câte ori a intervenit președintele Iohannis în favoarea acestor copii și dacă noul Procuror European, Laura Kodruța Koveși se va sesiza pe acest caz.
 
„Cum acești copii sunt și cetățeni români, întreb deloc rectoric: la întâlnirile Consiliilor Europene, de câte ori a intervenit Președintele Johannis în favoarea problemei unor concetățeni aflați la ananghie în întunecata Finlandă? Să fie indolență, lipsă de empatie sau pur și simplu nerușinarea cuiva care calcă, așa cum vedem, peste memoria recentă, decupând doar ce îi convine, care își negociază recunoașteri simbolice, de carton, în detrimentul intereselor concrete ale celor care îl votează concret? Pentru moment, singurul care mai menține tema actuală, încercând sensibilizarea opiniei publice și a decidenților, este episcopul ortodox român Macarie al Europei de Nord. Finlanda nu intră însă în jurisdicția lui, această țară având propria Biserică Ortodoxă locală autonomă. Una peste alta, cazul de față reprezintă traducerea infernului pe finlandeză iar în ceea ce ne privește oferă adevărata măsură a trecerii pe care o are la ora actuală România în UE. Să se autosesizeze oare noua Procuratură europeană?”, a scris teologul în Adevărul.