ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, afirmă că harul Duhului Sfânt poate curăți chipul întinat al icoanei din interiorul nostru, rodind în virtuțile creștine precum blândețea, pacea inimii și facerea de bine.

„Chipul din interior, care se poate întina ușor, se poate și curăți. Să credem lucrurile acestea. Care este însă penelul acela minunat care restaurează chipul icoanei? Harul Duhului Sfânt pe care-l primim în special când ne pocăim în taina spovedaniei, dar și în celelalte taine. Și cum vedem noi că lucrează harul Duhului Sfânt în noi? Dacă rodește în virtuțile noastre creștine”, a spus pr. Buchiu, miercuri seară, în cadrul unei conferințe susținute în Biserica Icoanei, potrivit Agerpres.

În cuvântul său, acesta s-a referit la trei dintre virtuțile creștine, evidențiind rolul blândeții, al păcii inimii și al facerii de bine, în apropiere de chipul icoanei divine, virtuți care „arată o credință lucrătoare, o nădejde ferventă în Dumnezeu”.

„Blândețea este starea originară a omului”, a spus teologul, deplângând faptul că „într-o societate ca aceea de astăzi, parcă nimic nu te mai îndeamnă să fii blând, dimpotrivă, când ieși pe stradă și toți se grăbesc, și se-mbulzesc și n-au răbdare", nu poți să mai fii blând.

El a subliniat însă că mânia este „străină sufletului nostru”, îl „ruinează” și „întunecă mintea”, doar blândețea aducând cu sine o altă virtute creștină - pacea inimii.

„Dacă am recâștiga blândețea, am repune legătura noastră cu Dumnezeu și aproapele în locul care i se cuvine. Și blândețea aduce cu sine pacea inimii. Și-aceasta ne lipsește foarte mult. În adâncul tău să ai un echilibru, că din acesta vine și discernământul și știi să iei în orice împrejurare cea mai bună decizie. Știi în orice împrejurare să îl vezi pe Dumnezeu prezent lângă tine, pe Mântuitorul Hristos și atunci te rușinezi nu doar să-i faci rău aproapelui, ci și să gândești rău despre aproapele tău”, a spus preotul.

El crede că „orice om are un rest de bunătate și de aceea Sf. Pavel ne învață să le facem bine și celor care ne fac rău și atunci nu numai că nu ne înrăim noi, ci le dăm și lor o șansă să redevină buni”.

Conferința pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu face parte din manifestarea religios-culturală „Icoana - Fereastră spre Dumnezeu”, ediția a XI-a, organizată, în perioada 19 - 26 februarie, de Protoieria Sector 2 Capitală, Primăria Sectorului 2 și Parohia Icoanei. Aceasta include vernisajul unei expoziții de icoane pictate de copii, conferințe și așezarea spre închinare a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită Grabnic Ascultătoare și a unor părticele din moaștele unor sfinți.