O copilă de doar 13 ani din Prahova trăiește drama vieții ei, după ce a făcut o greșeală despre care au aflat apoi toți colegii de clasă. Fata se află în grija bunicilor, mama ei fiind plecată la muncă în străinătate. Într-un moment de nechibzuință, copila s-a fotografiat într-o ipostază indecentă, apoi a trimis imaginile pe facebook unui prieten, iar acesta a dat poza mai departe, la toții colegii de clasă ai fetei, scrie www.observatorulph.ro

Umilită de colegii și speriată de consecințe, fata, a cărei identitate a fost protejată din motive evidente, a cedat psihic și a încercat să-și pună capăt vieții chiar în sala de clasă, în timpul orelor când, după ce a înghițit mai multe pastile, ea a încercat să-și taie venele.

Din fericire, copila a fost dusă imediat la spital și salvată, iar acum se află sub tratament. Fizic, ea este bine, însă are nevoie acum de multă liniște și înțelegere și, mai ales, de ajutorul pe care îl primește în prezent din partea unui psiholog. 

Revoltător este faptul că reprezentanții școlii unde această fată este elevă nu au făcut nimic pentru a o ajuta, ba dimpotrivă. Mai întâi, au amenințat-o cu exmatricularea din cauza acelor fotografii, iar apoi, speriați că gestul lor ar putea fi sancționat, au cerut spitalului unde este internată fata date despre diagnosticul ei, pentru a se acoperi. 
Numărul adolescenților sinucigași este în creștere și tot mai mulți pacienți minori ajung la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, avertizează jurnaliștii de la Observatorul Prahovean. Mulți dintre acești adolescenți au deja la activ mai multe tentative de suicid. Numitorul comun al acestor cazuri este, de cele mai multe ori, stigmatizarea, abuzul emoțional din partea profesorilor sau chiar al colegilor de clasă și, nu în ultimul rând, presiunile tot mai mari venite din parte școlii, presiuni cărora copiii nu le mai fac față, ajungând în pragul depresiei. Este momentul în care ei își caută un refugiu în facebook și în internet în general, susține Irina Minescu, medic specialist în psihiatrie pediatrică și managerul Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina. „Nu pot susține că ne confruntăm cu un fenomen, dar remarc faptul că a crescut numărul cazurilor de adolescenți cu tentativă de suicid”, a precizat Minescu.

Medicul crede că numărul acestor copii poate fi cu mult mai mare, având în vedere că nu toți ajung la Voila, ci, de regulă, merg să se trateze la un spital generalist, de pediatrie. La Psihiatrie copilul este adus de părinți abia după mai multe tentative de suicid, și asta din cauza rușinii, a mai precizat medicul. Din păcate, cei mai mulți dintre copiii cu tentative suicidale fac parte din familii destrămate sau sunt lăsați în grija rudelor de părinții care muncesc în străinătate. Ei decid să se sinucidă în mod demonstrativ, fără a avea în realitate dorința de a muri, tocmai pentru a atrage atenția asupra lor. Este un semnal de alarmă, iar familia, dar și școala, în paralel, trebuie să îl ia în serios și să intervină imediat.

Greșeala pe care a făcut-o eleva de 13 ani nu este, din păcate, singulară. Procurorii DIICOT din Ploiești au descoperit că peste o sută de fetițe din Prahova, dar și din alte județe ale țării, cu vârsta cuprinsă între 9 și 14 ani, au ajuns victimele unui pedofil din Mangalia. Scenariul era identic: o fotografie indecentă postată de bunăvoie pe facebook, apoi urmările: stigmatizare și abuz emoțional la școală, rușine și o adolescență distrusă. 
Tu știi ce face copilul tău pe facebook? Tu știi ce face copilul tău la școală? Tu știi ce face copilul tău cu viața lui?


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews