Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat, joi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, că în Harghita şi Covasna comunitatea românească şi-a pierdut puterea de a influenţa deciziile majore referitoare la ea, iar statul asistă "neputincios" la discriminarea românilor.

Potrivit lui Jean-Adrian Andrei, "marele risc" la care este expusă comunitatea românească din judeţele în care etnicii maghiari sunt majoritari numeric nu este "neapărat" acela al scăderii demografice - proces întâlnit, de altfel, la nivel naţional - ci sentimentele de neputinţă, "de teamă şi părăsire", generate, între altele, de lipsa sprijinului societăţii şi al statului.

"Comunitatea românească pierde puterea de a-şi promova la nivel local interesele şi de a influenţa deciziile majore referitoare la ea, căci gradul său de reprezentativitate nu îi permite acest lucru. Românii, lipsiţi de suportul general al societăţii şi al statului, constată de multe ori că nu se mai regăsesc în proiecţia de viitor a zonei, că s-au întors la situaţia de toleraţi, că greşesc când îşi concep viitorul aici", a declarat prefectul Harghitei.

Potrivit acestuia, interesele comunităţii româneşti se regăsesc "accidental" în priorităţile autorităţilor locale şi numai atunci când sunt "impuse de constrângeri extralocale".

"Sentimentul neputinţei, corelat cu acela de teamă şi părăsire, sunt elementele fundamentale care definesc astăzi mentalul comunităţii româneşti", a afirmat Jean-Adrian Andrei, potrivit căruia la realizarea acestei situaţii au concurat "lipsa de viziune şi consecvenţă" în activitatea comunităţii locale româneşti şi "slăbirea treptată a autorităţii statului român" în zonă, din motive politice şi din cauza UDMR, potrivit Mediafax.

Jean-Adrian Andrei a spus că, din cauza strategiei greşite aplicate din 1990 încoace, statul asistă "neputincios" la discriminarea unei părţi a naţiunii române, într-o zonă aflată sub autoritatea sa, "printr-un cadru instituţional creat de el".

Totodată, prefectul a prezentat o evoluţie a situaţiei demografice a populaţiei româneşti din Harghita, potrivit căreia la recensământul din 1992 numărul acesteia era de 48.948 de persoane, în 2002 a scăzut la 45.870 de persoane, în 2011 erau cu 14,55 la sută mai puţini români în Harghita şi prognozele arată că 2021 se va ajunge la 28.926 de români, cu 40,9 la sută mai puţini decât în 1992.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews