ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii din Iași au trimis în judecată un bărbat de 47 de ani, sub acuzația de abandon de familie. Constantin Petraru a ajuns în vizorul anchetatorilor după ce și-a lăsat copiii de izbeliște, într-o casă dărăpănată, și a plecat la muncă în Portugalia, informează Ziarul de Iași.

Constantin și Petronela Petraru sunt căsătoriți de mai mulți ani și au cinci copii. Doi dintre ei sunt majori și au plecat de acasă, din localitatea Trifești (jud. Iași), iar ceilalți trei copii, toți băieți, au 11, 12 și, respectiv, 14 ani și cresc în condiții insalubre și într-un mediu familial dificil. 

Procurorii au stabilit că, la începutul anului trecut, Petronela Petraru a plecat de la domiciliu, din cauza tatălui copiilor, consumator înrăit de băuturi alcoolice. Ajunsă în Italia, femeia și-a găsit un loc de muncă și a refuzat să se mai întoarcă la copii, motivând că acasă este bătută. Cei trei minori au rămas astfel doar în grija tatălui, despre care procurorii spun că „provoca scandaluri pe fondul consumului de alcool, țipete, injurii, amenințări, acte de violență, motiv pentru care de multe ori cei trei copii minori fugeau de acasă, mâncau și dormeau pe unde apucau". 

În septembrie 2015, copiii au discutat cu reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași, povestindu-le asistenților sociali că tatăl lor nu se îngrijește de ei și că se răzbună pe ei pentru că mama lor nu a mai vrut să se întoarcă din Italia. În acel moment, Constantin Petraru a fost obligat să-și ia un angajament pe propria răspundere că va avea grijă de copiii, altminteri urmând să fie decăzut din drepturile părintești. 

O lună mai târziu însă, cu tot angajamentul pe care și-l luase, bărbatul a plecat la muncă în Portugalia. Ȋnainte de a-i părăsi, el le-a lăsat copiilor câteva kilograme de cartofi și fasole și patru pui. Băiatul de 14 ani era cel care le făcea de mâncare fraților mai mici. Când proviziile s-au terminat, copiii au apelat la mila sătenilor, pentru a nu muri de foame. După două săptămâni, timp în care au stat singuri în casă și au renunțat să mai meargă la școală, polițiștii din sat s-au sesizat și au informat DGASPC, iar cei trei copii au fost instituționalizați într-un centru specializat. 

La începutul acestui an, Constantin Petraru s-a întors în țară și a fost pus sub acuzația de abandon de familie. El s-a apărat, susținând că le-ar fi lăsat copiilor bani și alimente pentru a supraviețui, dar și că ar fi rugat un cumnat să aibă grijă de ei. Audiat, acel om a negat însă acest lucru. „Pericolul social pe care îl prezintă abandonul de familie aduce atingere instituției familiei, care este considerată ca o valoare socială primordială în societate, iar pentru aceste considerente, fapta de abandon de familie este incriminată și sancționată de legea penală”, se precizează în rechizitoriul prin care Constantin Petraru a fost trimis în judecată. 

Conform Codului Penal, abandonul de familie, „părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor (de către persoana care are obligația legală de întreținere), expunându-l (pe cel îndreptățit la întreținere) la suferințe fizice sau morale” se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.