ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un interviu acordat jurnaliștilor din Bulgaria, Părintele Constantin Necula, preot și conferențiar al Facultății de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu, abordează subiecte de mare actualitate, dezbătute în mass-media.

„Creștinismul nu are voie să-și piardă blândețea și cumințenia, nu are voie să jignească ori rănească pe cel pe care îl socotește în afara normei sale morale, dar nici să admită drept moral imoralitatea”.

Răspunzând întrebării privitoare la teama de responsabilitatea preoției, Părintele Necula afirmă că încă are o frică de această responsabilitate și „nici facultatea și nici studiile ulterioare” nu-i dau curaj.

„Eu simt că singurul izvor de curaj rămâne Sfânta Liturghie, dragostea duhovnicului pentru mântuirea mea și iubirea familiei, mici și mari deopotrivă. Ce pot spune este că pe măsura responsabilității simt și creșterea puterii Harului Mântuitorului în viața mea”, potrivit tribuna.ro.

Următoarea întrebare a vizat libertatea în Biserică. Încă de la începutul oferirii răspunsului său, preotul iubit de tineri explică faptul că „libertatea este darul lui Dumnezeu”, iar „ce primesc tinerii din partea lumii sunt mici exerciții de admirație a unor libertăți limitate”.

Tot în acest context, el precizează că „nicio libertate adevărată nu există fără reguli. Libertatea propusă de Mântuitorul Hristos are regulile cele mai alese din lume: Fericirile! (Matei 5:2-12; Luca 6:20-23)”.

Mai departe, pentru că ne apropiem de perioada Postului Mare, jurnaliștii bulgari i-au cerut să explice sensul și scopul ascezei ortodoxe, cât și prin ce se diferențiază aceasta de celelalte învățături spirituale.

„Noi postim”, spune părintele Necula, „ca să ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Hristos, cu viață. De aceea, postul nu e mortificare și atât, nu este diureză ori cură de slăbire, nu este departamentul dietetic al spitalului lumii”.

În dezvoltarea răspunsului, preotul Necula valorifică exercițiul unui psihiatru american. Acesta îi îndemna pe pacienți să deseneze o linie pe o coală de hârtie și le propunea să-și imagineze că un capăt reprezintă nașterea, iar celălalt moartea persoanei respective. Apoi, le solicita să pună un semn în locul unde consideră că se află și să mediteze puțin la acel grafic.

„Poate că pentru unii creștinismul este o simplă ecuație în care câștigă mereu. Pentru Ortodoxie, mântuirea este o permanentă luptă cu sine, cu neputințele, încurajat mereu de Harul lui Dumnezeu. La început de post, să desenăm o linie. Să punem punctul cam pe unde suntem, e o chestiune de curaj și de asumare a libertății. Asta înseamnă să postești. Să înțelegi pe unde mai ești ca om…”, insistă renumitul preot.

Cu privire la discuțiile din spațiul public ce vizează LGBT, conferențiarul reamintește că acțiunea Coaliției pentru Familie ce are drept scop definirea familiei ca fiind căsătoria dintre un bărbat și femeie se află în curs de desfășurare și reclamă faptul că această comunitate LGBT este promovată în mod excesiv.

În acest sens, jurnaliștii bulgari aduc în atenție și reclamația LGBT cum că poziția creștinilor este „retrogradă, din epoca medievală, intolerantă”, chiar „lipsită de iubire față de aproapele nostru”.

Părintele Necula răspunde că „iubirea propusă de LGBT nu poate fi cuantificată în morala creștină, o spun cu toată seriozitatea. Iubirea despre care vorbește Hristos nu are legătură cu păcatul, cu ruperea omului de voia lui Dumnezeu”.

„În România, ca și oriunde în lume, oamenii sunt răi sau buni, atenți și neatenți, dar aroganța perfidă prin care creștinii sunt tratați ca fiind retrograzi, doar pentru că nu acceptă homosexualitatea, aruncați la leii din arena media doar pentru că nu acceptă distrugerea moralei familiei dovedește cam ce ne așteaptă dinaintea unor astfel de dictaturi ideologice. Creștinismul nu are voie să-și piardă blândețea și cumințenia, nu are voie să jignească ori rănească pe cel pe care îl socotește în afara normei sale morale, dar nici să admită drept moral imoralitatea, cultura gestului anti-Evanghelie”, subliniază Constantin Necula.

Spre finalul interviului, părintele Necula a fost rugat să prezinte ce accentuează în direcția formării studenților săi.

„Țin să-i învăț pe tinerii mei colegi că viața în Hristos este ținta vieții creștine, o viață care are nevoie să crească și sufletește și intelectual. Creștinul are în cultura sa o structură de aristocrat cultural, academic. Mai nou căutăm soluții pastorale, citim cărți incitante pentru rigoarea informației, trăim o studenție legată de Bibliotecă și Catedrală’, menționează conferențiarul.