ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mană cerească. Așa se numește organizația neguvernamentală a unui preot care îi ajută pe oamenii săraci din parohia sa. În cei șase ani de când s-a mutat din București în satul Lada din Teleorman, preotul Florin Danu a reușit să mobilizeze oamenii să facă bine atât real, cât și virtual, pentru că multe dintre donațiile primite vin de pe Facebook.

De patru ani, copiii din Lada primesc o masă caldă în fiecare zi.

Când vin de la școală, microbuzul îi lasă la cantina socială construită din donații. Primesc o masă caldă și bătrânii din sat, rămași singuri.


„Avem și adulți care vin la masă. În jur de 70 de persoane sunt zi de zi și cu pachete”, spune una dintre femeile care lucrează la cantină.

„În biserica noastră nu intrau trei oameni înainte de a veni părintele. Acum nu mai e loc”, spune un localnic.

Și biserica veche de două secole a fost renovată din donații. Între timp a fost ridicată o biserică nouă și centrul social.

Florin Danu, preot: „O clădire destul de amplă, din ianuarie servesc masa 80 de copii, ducem acasă la 20 de bătrâni o masă caldă la prânz.”

De mare ajutor îi este părintelui și Facebook-ul. Pe pagina asociației oamenii văd unde pot să doneze alimente, haine, materiale de construcție și orice altceva au nevoie cei din sat. Acum, în prag de iarnă, încălzirea este o mare problemă.

Florin Danu, preot: „De lemne de foc e nevoie, am primit ceva ajutor, am cumpărat o parte. Fiind destule spații de încălzit, cantitatea necesară va fi destul de mare pentru a rezista până în primăvară.”

Duminica este cea mai agitată zi din săptămână în satul Lada. După slujba la care vin aproape toți oamenii din sat, preotul ține școala de duminică, unde copiii pot face exerciții la materiile la care au probleme.