ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părintele Boian Alexandrovici, protopop al Daciei Ripensis și vicar al Timocului, luptă pentru drepturile românilor. El insistă pentru introducerea limbii române în școlile din Serbia și luptă împotriva discriminării pe care o acuză românii de acolo. 

"Ei nu ne dau voie să construim biserici și-atunci noi am găsit o modalitate legală, construim garaje", spune preotul, în vârstă de 38 de ani.

Aceste garaje ajută enorm la păstrarea identității românilor din Timocul sârbesc. Sunt o comunitate unită de care, însă, autoritățile sârbe nu prea vor să audă:

"Dacă eu sunt român și spun că sunt român, mi se spune că nu am voie să construiesc biserică românească, nu am voie să aparțin de biserica neamului meu, cum să nu fiu discriminat?"

Părintele Alexandrovici s-a născut în Negotin și dintotdeauna a trebuit să lupte. De când este în slujba bisericii a avut cele mai mari probleme cu autoritățile, potrivit tvr.ro.

Abia în acest an, în luna mai, românii din Serbia au putut să își sfințească o biserică a lor, Biserica ortodoxă românească "Sfântul. Mucenic Ioan Valahul", aflată sub jurisdicția Protopopiatului ,,Dacia Ripensis", în fruntea căruia se află preotul Boian Alexandrovici.

De 200 de ani, românii ortodocși din Timoc nu au mai avut acest drept. Este o biserică ridicată de părintele Boian, care i-a pus temelia în 2003. De atunci a fost într-un permanent război cu autoritățile sârbe, care au vrut chiar să dărâme lăcașul.

Părintele Boian: "Sunt la casa mea și nu am voie să fiu liber. Pentru ce plătim impozite statului în care trăim? Pentru ce suntem cetățeni loiali? Ca să avem drepturi".

Părintele spune că, indiferent de consecințe, va continua să lupte:

"Drumul a fost greu, este greu, multe sunt încurcăturile, încercările, deoarece, dacă ne uitam din 2003 până acum, s-a făcut mult, eu sunt mulțumit. Eram singur, nu aveam biserică, nu aveam nimic, aveam numai hârtie în mână. Astăzi avem mănăstire la Malainița, avem biserica noastră, asta e catedrala Protopopiatului Daciei Ripensis, avem mai multe biserici, paraclise, mai multe troițe și suntem opt preoți".  Cu garaje în loc de biserici, părintele Boian Alexandrovici se gândește la libertate. Și va sluji în continuare în limba română.