ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, a declarat că nu i se pare corect ca un cetățean să aibă pensie mare și acesta să nu contribuie cu nimic.

De asemenea, Dumitru a mai spus că măsurile fiscale care ar putea crește investițiile ar fi reducerea CAS-ului și renunțarea la pensiile speciale pentru diferite categorii sociale, informează Gândul.info

"Am irosit multe gloanțe reducând fiscalitatea și creând un deficit bugetar de 3%, reducerea de CAS ar fi fost mai prudentă. Din ce în ce mai multe categorii sociale sunt tratate special, existând pensii speciale pentru militari, parlamentari, ceea ce înseamnă că nu mai există contribuții. Principiul contributivității mi se pare cel mai sănătos și echitabil. Nu mi se pare corect să nu contribui cu nimic și să ai pensie mare", a mai spus Ionuț Dumitru.

El a adăugat că impactul bugetar datorat creșterii cheltuielilor sociale și de personal este unul semnificativ. Din 3,7 miliarde de lei cu care au fost suplimentate cheltuielile bugetare, aproape trei sferturi se vor duce pe ajutoare sociale și pe salariile bugetarilor, în timp ce numai 8% din această sumă este alocată pentru investiții.

"Din 3,7 miliarde de lei cu cât au crescut cheltuielile, ministrul de finanțe ne spune că 2,9 mld. sunt creșteri de cheltuieli pe care le-a decis parlamentul, nu guvernul".

Începând cu anul trecut, România a intrat din nou pe o traiectorie de creștere a cheltuielilor sociale, iar investițiile au avut de suferit, înregistrând și majorare de deficit bugetar, care pe 2016 este de 3%. "Nu avem cum să avem un buget sănătos", a completat Dumitru.