ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A fost semnat protocolul de cooperare între Primăria Sectorului 6 și Protoieria Sector 6 Capitală privind înființarea primei bănci de alimente din România, pe un teren pus la dispoziție de Arhiepiscopia Bucureștilor.

Centrul social multifuncțional va fi construit pe terenul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” de pe Calea Giulești. Construcția va fi realizată cu fonduri din bugetul public al Primăriei Sectorului 6, după finalizarea studiului de fezabilitate.

Sedința oficială s-a desfășurat în cadrul Centrului de recreere și dezvoltare personală „Conacul Golescu” Grant, din proximitatea complexului studențesc Regie. La ședință au participat primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, Gabriela Schmutzer, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, și părintele Costel Burlacu, protopop al Protoieriei Sector 6. În sală au fost reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială și jurnaliști.

Proiectul a fost prezentat amănunțit publicului de către doamna Schmutzer, care a subliniat faptul că astfel de bănci de alimente există deja în țările Europei Occidentale și au mare succes, fenomenul fiind însoțit de verva voluntarilor, care se implică trup și suflet în ajutorarea celor mai puțin favorizați membri ai societăților din care fac parte. Statisticile spun că aproape 30% din români au lipsuri materiale severe și au nevoie de alimentele de bază. Banca de alimente care urmează să fie construită anul viitor în curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” de pe Calea Giulești 236-238 va completa paleta de servicii de asistență socială, furnizate actualmente prin cantinele sociale din sectorul 6.

Direcția preconizează că de serviciile complexului vor beneficia circa 18.000 de persoane din sector: bătrâni, șomeri, persoane cu dizabilități și copii din familii defavorizate. Complexul va cuprinde în cei 2.000 de metri pătrați spații de depozitare, o bucătărie, în care va fi preparată hrana, cu o suprafață de 450 de metri pătrați, și un spațiu de servit masa, cu suprafața de 500 de metri pătrați. Pe lângă cantinele existente în sectorul 6, care vor oferi hrană caldă, preparată din alimentele donate de partenerii proiectului, vor fi amenajate și câteva „fresh-markets”, piețe cu legume și fructe, în zonele defavorizate ale sectorului, pe care le vor primi beneficiarii.


Primarul Gabriel Mutu a precizat că dorește ca lanțurile de magazine alimentare, supermarketurile și hipermarketurile din sector să devină adevărați parteneri ai primăriei, pentru că acestea au profit de pe urma locuitorilor sectorului și este firesc, ca în orice țară civilizată, să întoarcă ceva și comunității în mijlocul căreia își desfășoară activitatea. De asemenea, primarul i-a asigurat pe toți cei prezenți că această bancă, „prima bancă la care oamenii nu vor trebui să returneze nimic”, nu va oferi populației alimente expirate și că mesele calde sau pachetele de weekend vor fi foarte sigure și gustoase.

Părintele Costel Burlacu le-a spus, cu aceeași ocazie, celor prezenți în sală, că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a aprobat punerea la dispoziție a terenului pentru construirea complexului, sprijină acest proiect și speră ca acesta să fie implementat cât mai curând. De asemenea, părintele protoiereu a subliniat, răspunzând unei întrebări din sală, că pachetele de weekend, din experiența pe care o are deja cantina socială „Barnabas” a Arhiepiscopiei Bucureștilor, vor fi oferite beneficiarilor sau reprezentanților legali ai acestora, dacă beneficiarii sunt copii, vineri după-masă, urmând ca luni să fie reluat procesul de mese zilnice calde.