ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primul lăcaș de cult românesc din Africa, Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Johannesburg, Africa de Sud, va fi sfințit sâmbătă, 30 noiembrie 2019, informează agenția Basilica.

Slujba de târnosire a primei biserici românești de pe „Continentul Negru” va fi săvârșită de către ÎPS Iosif, Mitropolitul român al Europei Occidentale și Meridionale.

„Evenimentul reprezintă încununarea eforturilor comunității românești începute în urmă cu 6 ani când a fost pusă piatra de temelie a bisericii din suburbia Midrand. Lucrările au început efectiv din 2014.

În prezent lăcașul de cult este pictat și dotat cu cele necesare, astfel încât în contextul hramului parohiei și al Zilei Naționale a României va avea loc și slujba de sfințire”, precizează sursa citată.

La sfințire va fi prezent și reprezentantul României în Africa de Sud, Marius Borănescu. Parohia românească din Africa de Sud își are începuturile în anul 2000, când  comunitatea credincioșilor români din Johannesburg a întemeiat, împreună cu Părintele Mircea Corpodean, Asociația Creștin-ortodoxă Română „Sfântul Andrei” (SARCOA – Saint Andrew Romanian Christian Orthodox Association).

Între anii 2000 și 2002, slujbele erau săvârșite în spații private, iar între 2002 și 2008, românii s-au rugat alături de credincioși greci, africani și englezi în Biserica „Sfântul Nicolae al Japoniei” din Brixton. În perioada februarie 2008 – iulie 2008, acestea au avut loc într-o capelă special amenajată în locuința preotului din Edenvale.

În 2008, Pr. Mihai Corpodean a fost transferat la parohia românească din Auckland, Noua Zeelandă, comunitatea parohială din Johannesburg fiind preluată de tânărul preot Răzvan Tatu.