ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primăriile din București și din toată țara au pregătit numeroase spectacole de colinde și evenimente dedicate copiilor cu ocazia sărbătorii Crăciunului și Anului Nou. La Timișoara a început Alaiul Colindătorilor, care adună și în acest an sute de copii și tineri ai Centrului de Artă și Cultură Timiș.

În Capitală au loc în aceste zile mai multe evenimente și manifestări dedicate în special copiilor, ce marchează apropierea sărbătorii Crăciunului și a Anului Nou. Locuitorii sectorului 3 sunt așteptați în după-amiaza zilei de astăzi în Parcul Alexandru Ioan Cuza, la un spectacol de colinde. Acesta va avea loc la Foișorul de piatră de pe aleea principală a parcului, în imediata apropiere a Târgului tradițional de Crăciun.

Colindători vor fi Music Choir, alcătuit din artiști lirici ai Filarmonicii „George Enescu”, formația Alessis, dar și Ducu Bertzi și invitații săi: Constantin Neculae, Tavi Iacob și Irina Furdui. Tot astăzi, pe scena special amenajată în fața Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu, va avea loc un spectacol de cântece și jocuri etnofolclorice din întreaga țară. Evenimentul va fi susținut de Ansamblul „Busuiocul” de la Bacău, care va prezenta datini și obiceiuri tradiționale de Anul Nou (Capra, Ursul, Caii), interpretate într-un stil original.

Spectacolul, care va începe la ora 19:30, face parte din festivalul „Moș Crăciun vine la Excelsior”, ajuns la a doua ediție. „Costumele tradiționale, măștile, instrumentele muzicale și urările autentice de belșug și bine vor învia tradiții seculare”, au precizat, potrivit Agerpres, reprezentanții Teatrului Excelsior.


Primăria sectorului 6 a pregătit „Zile de poveste”, un eveniment ce a început pe 20 decembrie și se va încheia mâine, după care vor fi reluate între 26 și 29 decembrie. Organizatorii îi așteaptă pe copii la ateliere de creație, spectacole de teatru de păpuși și actori, jocuri interactive.

Festivaluri de colinde, datini și obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă au loc în această perioadă în mai multe orașe din țară. La Timișoara, Alaiul Colindătorilor, care adună și în acest an sute de copii și tineri, a pornit ieri cu colindatul și uratul la mai multe instituții, printre care Consiliul Județean și Mitropolia Banatului. Înveșmântați în straie populare și măști, cu clopote, talăngi, bice și tobe, urătorii joacă și prezintă și obiceiuri din bătrâni. Nu lipsesc reprezentațiile „Caprei” care, în tradiția populară, amintește de duhul cel rău ce trebuie pedepsit și bătut până pleacă de la creștinul hotărât să se îndrepte și să lase deoparte toate năravurile cele rele, „Pomul de Crăciun”, ca simbol al trăiniciei și tinereții veșnice, ori Colindatul.

În Alaiul Colindătorilor vor fi prezente grupurile vocale ale Școlii de Artă Timișoara, Ansamblul Profesionist Banatul, grupul de dubași de la Pietroasa, Curtea și Tomești, Ansamblul Ghiocelul din Giroc, Corul din Criciova, Ansamblul Izvorașul din Buziaș, grupul vocal din Periam, Corul Institutului Cultural al Românilor din Voivodina, Serbia (Torac), Fanfara Pro Amicitia, Grupul vocal din Coștei, grupul vocal de copii din Urseni, grupul vocal coordonat de Liliana Savu Badea din Buziaș.

La Sibiu, Târgul de Crăciun deschis încă de la jumătatea lunii noiembrie așteaptă vizitatorii până în data de 3 ianuarie. Această a 10-a ediție reunește peste 80 de expozanți din țară și străinătate, cel mai mare număr de până acum, dar și numeroase atracții pentru copii, cum ar fi Atelierul lui Moș Crăciun, care cuprinde atelierul de biscuiți, cel de lumânări, de pictat turtă dulce sau de decorațiuni. De asemenea, iluminatul este unul deosebit anul acesta, o proiecție grandioasă pe toate clădirile din Piața Mare face din centrul Sibiului cel mai luminos loc din toată țara.