ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul Iașiului, Mihai Chirică, a anunțat că a inițiat un proiect de hotărâre pentru „interzicerea promovării, sub orice formă, pe mijloacele fixe sau mobile, audio / video sau pe orice structură a oricărei forme de publicitate care promovează activități de tip videochat, în sensul de „camchat”, adică expunerea pentru o anumită perioadă a unui model în fața unei camere web, gratis sau contra plată”.

Anunțul a fost făcut pe o pagină de socializare.

Conform proiectului primarului, interdicția va fi valabilă în toate spațiile publice și private cu expunere publică, iar încălcarea interdicției se va lăsa cu amenzi „atât proprietarului mijlocului publicitar, beneficiarului reclamei, cât și proprietarului imobilului pe care este amplasat mijlocul publicitar”.

„Am decis sa inițiez proiect de hotărâre de Consiliu Local privind interzicerea promovării, sub orice formă, pe mijloacele fixe sau mobile, audio / video sau pe orice structură a oricărei forme de publicitate care promovează activități de tip videochat, în sensul de „camchat”, adică expunerea pentru o anumită perioadă a unui model în fața unei camere web, gratis sau contra plată.


Totodată, interdicția va fi valabilă pentru orice fel de promovare, atât pe domeniul public sau privat al Municipiului Iași, cât și pe domeniile private expuse vizualizării publice (pe clădiri, vehicule sau orice alte suprafețe care au expunere vizuală publică etc.).

Încălcarea viitoarei hotărâri va constitui contravenție, va fi constatată de Poliția Locală ori de alți împuterniciți ai primarului și va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 2.400 și 2.500 de lei. Amenda va putea fi aplicată atât proprietarului mijlocului publicitar, beneficiarului reclamei, cât și proprietarului imobilului pe care este amplasat mijlocul publicitar (teren, clădire, vehicul etc.).

Am luat această inițiativă din cauza campaniilor publicitare ilegale organizate în ultimii ani de către diverse societăți de videochat, cu precădere în zonele campusurilor universitare, prin care se promit câștiguri financiare importante unei categorii sociale vulnerabile, așa cum sunt tinerii. De asemenea, informațiile vehiculate în aceste campanii publicitare sunt accesibile și minorilor, iar aceștia pot fi ușor influențați, prin mesajele și imaginile prezentate, să acceseze site-urile, fiind expuși astfel unor reale pericole”, a anunțat Mihai Chirică.
 
Măsura primarului din Iași vine după ce, în decembrie trecut, ActiveNews a publicat o investigație complexă asupra videochatului, fenomen care a scăpat de sub orice control în România.  Reclamele la videochat au ajuns să se facă și în incinta școlilor.
 
De altfel, ActiveNews a arătat că românii sunt printre principalii furnizori de carne vie pentru acest fenomen, care are efecte dintre cele mai grave asupra persoanelor care-l practică.